Noliko Maaseik zet Leuven opzij in beker van België

Print
Noliko Maaseik zet Leuven opzij in beker van België

Foto: Twitter

Het verleden is het verleden voor Maaseik. Drie jaar geleden draaide dezelfde wedstrijd op een sisser uit voor Noliko. Toen in de achtste finale: 3-1. Het vernieuwde Maaseik werd nauwelijks verontrust. De return, woensdag in eigen huis, levert tweehonderd procent zeker een ticket op voor de halve finale tegen Antwerpen.

Kapitein Jelte Maan (buikspieren) kreeg extra rust. Trainerszoon Ivan Castellani mocht opdraven als hoofdaanvaller. Hij zou uitpakken met een glansprestatie: 15 treffers (10 op 22, plus 2 bloks en 3 aces). Van hetzelfde top kaliber als zijn vader. 
Na 4-1 konden de Zweden Petterson en Slipac tot 9-9 standhouden. De Spanjaard Vigil kreeg de voorkeur op Rob Bontje in het midden en de man uit het Noord-Spaanse Asturias greep zijn kans aan het blok: 11-16. “De concentratie was van een hoog niveau”, zei teammanager Ivo Rutten. Bij Haasrode kwam Maaseikenaar Johan Sybers in voor spelverdeler Verelst. Maar de kloof was via 13-21 veel te groot. 

In de tweede set mocht Sybers aanzetten voor Tormans op de hoofdaanval. Bij 7-9 nam Noliko weer afstand. Spelmaker Skladany verzond een opslagraket, Vigil, Bruno en Colson heersten aan het blok: 12-17. Beetje bij beetje bracht Sybers de thuisploeg terug tot 18-20. Dan stokte het Brabantse offensief en drukte Colson door naar 20-25. 

Foutenlast
Ook in de derde set was Haasrode niet echt een zware brok voor Maaseik. “Ze hadden hun dagje niet. Hun foutenlast lag te hoog”, stelde Ivo Rutten vast. “En Ivan Castellani voelde zich super in de derde set.” Die golfde van 6-9 naar 10-11, na een listige plaatsbal van Sybers. Maar Castellani begon aan een klein recital: 11-16. De Luxemburger Kamil Rychlicki trok mee de zege over de streep. 

Balans
Dries Meurisse (Haasrode): “Maaseik heeft meer individuele klasse. Het is een niveau hoger: we konden nooit onze voet zetten naast de Limburgers. Maar we werden ook niet naar huis gespeeld.” 
De Leuvense coach Kris Eyckmans: “We trainen ook 20 tot 25 uur per week, met specifieke programma’s. Maar Maaseik heeft in zijn nieuwe team veel meer balans dan wij. Jaren geleden waren we de underdog en hadden we een kans. Maar het element onderschatting telt niet meer. In 2013 wonnen we in één wedstrijd. Nu, in het systeem van heen en terug, lijkt de kwalificatie uitgesloten.”

Sets: 15-25 (20’), 20-25 (23’), 20-25 (22’). 
Haasrode VHL: Tormans 2, Steenhouwer 7, Pardon 1, Slipac 10, Petterson 6, Verelst 2. Libero: Sarcevic. Kwamen in: Sybers 5, Cissé 3, Van de Velde 0. 
 N. Maaseik: Castellani 15, Bruno 7, Colson 10, Rychlicki 10, Vigil 6, Skladany 4. Libero: Santucci en Dumont. Kwamen in: Wolanski 1, Mol 1. 
Scheidsrechters: Sorgeloos en Hageman. 
Andere kwartfinale: Antwerpen-Marke Webis 3-0 (25-17, 25-18, 25-18).