paepen op donderdag

COLUMN - PAEPEN OP DONDERDAG

“De echte rijken zullen nooit worden aangepakt”

Print
“De echte rijken zullen nooit worden aangepakt”

Foto: HBvL

Volgens Credit Suisse zijn er op een jaar tijd in ons land 16.000 nieuwe dollarmiljonairs bijgekomen. Voor sommigen is dat pijnlijk om te lezen. Als je het zelf moeilijk hebt om met je budget het einde van de maand te halen en almaar meer te moeten betalen voor water, gas en elektriciteit, is het moeilijk om vrolijk te wezen als je hoort dat wie al veel heeft nog veel meer rijkdom vergaart.

Populistische politici maken handig gebruik van dat volkse ongenoegen om te verkondigen dat ze vermogens voortaan nog harder willen belasten. Ze doen dat in de hoop dat u vergeet dat de budgettaire toestand van ons land zo lamentabel is door slecht bestuur van diezelfde politici en hun voorgangers. Vergis u niet. De echte rijken zullen nooit worden ‘aangepakt’ (als dat al zou moeten). Een omstreden Oezbeekse miljardair kan zonder probleem de Belgische nationaliteit verkrijgen en zelfs de eer hebben om als eerste een gunstige minnelijke schikking te treffen dankzij een nieuwe wet. Boetes zijn er voor het volk. Voor wie het beter getroffen heeft is er klassenjustitie.

Geloof dus de politici niet als ze het hebben over rijkdom en herverdeling. Wie hoopt dat een minister het armoedeprobleem zal oplossen, kan blijven hopen. Dat doet u beter niet. Stel uzelf wel de vraag hoe het mogelijk is dat er alweer zoveel duizenden landgenoten lid zijn geworden van de miljonairsclub. Op het antwoord hoeft u niet te wachten. De miljonairs zien hun vermogen groeien omdat de waarde van hun vastgoed stijgt, en/of de waarde van hun bedrijf, en/of de waarde van hun aandelenportefeuille. Wat betekent dat voor ons?

1. Van de waardestijging van vastgoed geniet u wellicht ook. Maar liefst drie op de vier Belgische gezinnen bezitten een eigen woning, en dat is een goede zaak. Zelfs als uw huis op termijn enkele procenten in waarde zou dalen, dan nog bent u beschermd tegen de stijging van de huurprijzen die men verwacht. Onderschat uw rijkdom niet. Uw huis, en de grond waarop het is gebouwd, is allicht meer waard dan u zou denken.

2. Slechts een kleine minderheid runt een bedrijf. We hebben er te weinig verstand van, of geen zin in, en we durven het risico niet aan. Dat almaar meer jongeren ervoor kiezen om te ondernemen is hoopgevend. Van mij mogen ze allemaal miljonair worden als ze in ruil werk en welvaart creëren. Maar dan nog zal niet iedereen er de moed voor hebben om zichzelf op te offeren en weg te cijferen.

3. Wie rijk is wordt rijker omdat hij niet al zijn centen parkeert op de spaarrekening maar ook belegt in aandelen. Beurzen bereiken nieuwe recordhoogtes. Geniet u daar ook van? Of bent u nog steeds tevreden met 0,11 procent rente?