Opschudding in 'Kanaalmoord': ene verdachte verdedigt zichzelf, andere verdachte wijzigt plots verhaal

Print
Dendermonde -

Een van de beklaagden in de zogenaamde "Kanaalmoord" staat zonder advocaat voor de rechter. Dat is nog nooit eerder gebeurd in de Belgische gerechtsgeschiedenis. Alsof dat nog niet genoeg was, zorgde ook de tweede beklaagde in deze zaak voor opschudding. Hij kwam plots met een nieuwe verklaring over de feiten aandraven.

De Kanaalmoord is een van de eerste "gecorrectionaliseerde assisenzaken". De twee beklaagden, Yves H. (45) uit Buggenhout en Jurgen R. (40) uit Dendermonde, staan terecht voor de moord op Eric Van Spitael uit Buggenhout. Ze worden ervan beschuldigd dat ze het slachtoffer in januari 2010 het hoofd insloegen, vastbonden en in plastiek wikkelden, om het vervolgens in het kanaal Willebroek-Brussel te gooien. Het lichaam van het slachtoffer kwam uiteindelijk twee maanden later bovendrijven. Uiteindelijk werden H. en R. opgepakt als verdachten.

Het duurde bijna zeven jaar vooraleer het tot een proces kwam. Onder andere omdat Yves H. niet echt meewerkte met het onderzoek. Hij blijft bovendien tot op de dag van vandaag de feiten ontkennen en beweert met de moord niets te maken te hebben.

Hij maakt het ook de rechtsgang niet echt makkelijk door telkens zonder advocaat op te dagen. H. werd door de Dendermondse rechter tijdens voorbije zittingen al elke keer aangemaand ervoor te zorgen een advocaat te hebben, maar ook woensdag bleek dat nog altijd niet het geval. De rechter besliste dan maar dat H. zichzelf moet verdedigen om het proces niet nog meer vertraging te laten oplopen. Voor de correctionele rechtbank kan een beklaagde zichzelf verdedigen. Voor het hof van assisen vroeger was het verplicht een advocaat te hebben.

Verrassing

De andere verdachte, Jurgen R., zorgde dan weer voor een verrassing door met een nieuwe verklaring op de proppen te komen. "Mijn advocaten hebben mij doen inzien dat het tijd is de volledige waarheid te vertellen. Ik deed dat eerder niet omdat ik doodsbang ben voor medebeklaagde H.", zei hij. Volgens R. werd het lijk van Van Spitael niet meteen na zijn dood in het kanaal gegooid, maar lag het eerst nog een maand aan een verlaten hoeve in Dendermonde. "H. heeft Van Spitael met drie slagen op het hoofd met een lat stoofhout vermoord", zegt R. "Daar heb ik niet aan meegedaan. Ik heb het wel gezien. Daarna hebben we samen het lijk in een kast verstopt en die kast later met een remorque naar een hoeve gebracht. Daar heeft het lichaam een maand gelegen, tot we het in het kanaal gegooid hebben."

De rechtbank hoorde woensdag ook nog een hele reeks getuigen. Op 22 februari 2017 zullen de pleidooien plaatsvinden.