Dit mag u verwachten van de witte woede donderdag in Brussel

Print
Dit mag u verwachten van de witte woede donderdag in Brussel

In het verleden kwam de non-profitsector al meermaals op straat om hun eisen kracht bij te zetten. Foto: VUM

De witte woede was in tien jaar niet zo groot als nu. Dat zal volgens de vakbonden morgen wel blijken tijdens de betoging van de welzijns-, cultuur- en verzorgingssector in Brussel. De politie raadt niet-betogers aan om de hoofdstad zoveel mogelijk te vermijden.

Wie betoogt en waarom?

De volledige non-profitsector (welzijn, zorg en cultuur) heeft een stakingsaanzegging ingediend voor morgen 24 november. Alle bonden doen mee omdat ze niet te spreken zijn over ‘het gebrek aan overleg’ met de bevoegde ministers over de personeelsvoorwaarden en de werkdruk in de sector. Ze vragen met andere woorden onder meer een hoger loon, werkbaar werk en zijn tegen het afschaffen van de rimpeldagen. Dat is extra verlof voor oudere werknemers.

“We verwachten 18.000 betogers”, zegt Mark Selleslach, secretaris bij de christelijke vakbond LBC-NVK.

Welk parcours leggen ze af?

Een kleine 20.000 betogers, zo wordt geschat, verzamelen morgenvroeg aan het Brusselse Noordstation. Na de toespraken gaat het dan via de kleine ring van Rogier naar Madou en dan via de Congresstraat en de Keizerinlaan richting Albertinaplein, vlakbij het Centraal Station waar de demonstratie omstreeks 15 uur wordt ontbonden.

Dit mag u verwachten van de witte woede donderdag in Brussel
Foto: VUM

Op het parcours passeren ze drie symbolische plaatsen: het bureau van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open-Vld) en de Federatie Wallonië-Brussel nabij het Madouplein. Daar zal de politie massaal aanwezig zijn en rond die gebouwen wordt een perimeter opgetrokken.

Hoe groot wordt de hinder?

Zware rellen worden niet verwacht. Wel een verkeersinfarct. De lokale politie van de zone Hoofdstad-Elsene vraagt aan de automobilisten om donderdag, in de mate van het mogelijke, weg te blijven uit Brussel.

De betogers mogen normaal gezien niet in de Brusselse tunnels. De politie zal er alles aan doen om dat te vermijden. Maar bij vorige betogingen is men er al geregeld in geslaagd om het verkeer daar toch vast te zetten. “Wie niet in Brussel hoeft te zijn morgen, blijft er beter weg”, zegt de politie.

Het openbaar vervoer (De Lijn, MIVB en MIVB) zet extra middelen in om pendelaars en betogers zo vlot mogelijk op hun bestemming te brengen. Toch wordt ook hier hinder verwacht. De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht vooral een impact op de tramlijnen 92 en 93, en op de buslijnen 14, 29, 38, 47, 57, 58, 61, 63, 65, 66, 71, 86 en 88 tussen 9 en 16 uur.

Zondagsbezetting in ziekenhuizen

Uit een rondvraag van Zorgnet, de koepel van Vlaamse ziekenhuizen, blijkt dat één op de vier ziekenhuizen personeel moet opvorderen om de dienstverlening te garanderen tijdens de betoging van de zorgsector. In totaal zou het om zo’n 700 verpleegkundigen gaan.

Ook zegt Zorgnet dat sommige afdelingen in ziekenhuizen op zondagsbezetting zullen draaien. “Alle dringende behandelingen en ingrepen zullen sowieso doorgaan, daaraan zal niets wijzigen”, zegt Klaartje Theunis van Zorgnet. Ook de spoedgevallen- en MUG-diensten werken normaal. Niet dringende ingrepen worden mogelijk wel uitgesteld, maar patiënten zullen daar vooraf van verwittigd worden of zijn al op de hoogte gebracht.