Hazodi-klokkenluidster Vera Vrancken blijft erbij dat ze op haar werk gepest werd

Print
Hazodi-klokkenluidster Vera Vrancken blijft erbij dat ze op haar werk gepest werd

Vera Vrancken Foto: hns

Hasselt -

Hazodi-klokkenluidster Vera Vrancken blijft erbij dat ze op haar werk gepest werd. Op het einde van de zitting woensdagnamiddag wilde ze graag het woord, omdat ze naar eigen zeggen nooit een recht van verdediging heeft gehad. “Ik heb het gevoel niet meer in een rechtstaat te leven. Ik voel me genoodzaakt te procederen, omdat ik werd afgezet en daarvoor een oplossing vraag”, zei Vrancken, die in de zittingszaal applaus kreeg van enkele personen uit een actiecomité. De voorzitter van het arbeidshof vroeg haar niet uitgebreid op alles in te gaan, omdat het dossier op zich al zeer lijvig is.

De voorzitter van het hof vroeg haar naar haar huidige situatie. “Ik ben thuis door een erkend arbeidsongeval, maar ik ontvang geen uitkering. In 2014 zat ik opgesloten in een ruimte in het politiegebouw. Ondanks talloze telefoontjes kreeg ik bij niemand gehoor. Uiteindelijk is de brandweer mij komen bevrijden en ben ik naar het Jessaziekenhuis overgebracht”, zei Vrancken, die door de voorzitter tweemaal tot de orde werd geroepen, omdat ze de pleidooien van de advocaten van de tegenpartij met opmerkingen onderbrak. De voorzitter van het hof stak woensdag van wal door te zeggen dat het in deze zaak moeilijk zal zijn om door de bomen het bos nog te zien. De arbeidsrechtbank had geoordeeld dat de hele kwestie een hyperconflict betrof dat niet onder de pestwetgeving valt. Een preventie-adviseur stelde een verslag op waarin dat hyperconflict vermeld werd.

De voorzitter van het hof wilde van de partijen weten of een overheid het zich kan permitteren om binnen haar rangen een hyperconflict te laten bestaan. De bal ging aan het rollen door een tv-uitzending van Panorama in 2011 waarin Vera Vrancken en drie andere klokkenluiders getuigden over pesterijen en de graaicultuur bij Hazodi. Een gerechtelijk onderzoek leverde geen strafbare feiten op. Advocaat Miskovic van Vrancken haalde aan dat de twee partijen in een hyperconflict gelijken moeten zijn. Vrancken was leidinggevende bij de administratie binnen Hazodi. “Dat is hier niet het geval. Er werd een nieuwe organogram opgesteld en ze kreeg een andere functie zonder enige uitleg. Het gaat hier om het buitenspel zetten van mijn cliënte en het diaboliseren ervan. Hier is allang geen sprake meer van een hyperconflict”, zei Miskovic.

Advocaat Jacques Hoogmartens pleitte namens Hilde Claes. “Vera Vrancken was politiesecretaris en leidinggevende bij de administratie. Dat is een belangrijk element inzake de gelijkheid van machten. In het nieuwe organogram wijzigde haar positie en daardoor voelde ze zich tekortgedaan. Zo ontstond bij haar wroeging. In november 2009 diende ze bij ARISTA, de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, klacht in. Mevrouw Vrancken lag zelf mee aan de basis van de situatie. Het politiecollege zelf heeft meerdere maatregelen genomen om tot een oplossing te komen, maar zij vocht alle beslissingen opnieuw aan”, zei Hoogmartens.

Advocaat Dirk Grootjans voor Michel Beckers pleitte dat Vrancken helemaal geen weerloos slachtoffer was. “In de Panorama-uitzending heeft ze mensen zwartgemaakt en dat leidde zelfs tot de schorsing van Michel Beckers. Van al die aantijgingen was er niets waar”, zei Grootjans. Advocate Leen Putman voor Rohnny Biets voegde eraan toe dat de naam van haar cliënt nergens was opgedoken als het over de zogenaamde pesterijen ging. “Hij is op tv wel publiekelijk aan de schandpaal genageld”, zei Putman. Commissaris Biets deed ook een tegenvordering wegens tergend en roekeloos geding. Einde maart 2017 volgt een uitspraak van het arbeidshof in Hasselt.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio