Civiele bescherming ingeschakeld voor kilometerslange olievlek op Albertkanaal

Print
Civiele bescherming ingeschakeld voor kilometerslange olievlek op Albertkanaal

Foto: JEFFREY GAENS

Westerlo / Geel -

De Civiele Bescherming is woensdag opgetrommeld om een honderden meters lange olievlek op het Albertkanaal te neutraliseren. Dat zegt waterwegbeheerder nv De Scheepvaart, die op zoek is naar de schuldige voor de olievlek.

De waterwegbeheerder maakt gewag van een aanzienlijke olievlek, over een lengte van 500 meter en een breedte van 20 meter. Mogelijk verspreidde de olie zich door beweging op het water van de brug van Eindhout tot aan die van Oevel-Punt, een afstand van bijna 6 kilometer.

De Civiele Bescherming werd erbij gehaald omdat, volgens de brandweer in Geel, de vlek voor hen te omvangrijk was. Er werden producten in het water verspreid om de olie op te lossen.

“Ook de maatschappijen AWW en Pidpa, en de Vlaamse Milieumaatschappij werden volgens afspraak op de hoogte gebracht. Er is geen verder risico meer voor het milieu of voor de omgeving”, zegt Paula Palmans, woordvoerster van nv De Scheepvaart.

Wie of wat de olie in het water heeft geloosd, is volgens nv De Scheepvaart vooralsnog onduidelijk. Er kan volgens de organisatie onder meer worden gedacht aan olie uit een schip, een lozing vanop de oever of van een bedrijf dat aan de kant gevestigd is.

Als de verantwoordelijke wordt aangetroffen, zullen we de kosten op hem of haar verhalen, zegt de waterwegbeheerder.