Deze nieuwigheid belooft spektakel in Gent-Wevelgem

Print

Wielerklassieker Gent-Wevelgem pakt in 2017 uit met een opvallende nieuwigheid: drie halfverharde wegen, die zich allemaal bevinden in Ploegsteert. Daar vond op kerst 1914 een toenadering plaats tussen de geallieerde en de Duitse troepen.

Gent-Wevelgem trekt opnieuw langs de Vlaamse Velden die ooit het decor waren van de Grote Oorlog. De wedstrijd maakt met haar parcours een eerbetoon aan de 600.000 slachtoffers die in de Westhoek vielen. Ter herdenking van de Kerstbestanden van 1914 wordt er een ommetje gemaakt door de Plugstreets in en rond Ploegsteert.

"Het gaat hier over 3 stroken, halfverharde wegen of anders genaamd Green Roads, met een totale afstand van 5,2 kilometer. De eerste twee stroken zijn licht hellend en bevinden zich in open vlakten waar de wind vrij spel zal hebben. Aan de ingang van de 2de strook ligt het Christmas Truce Monument dat de symboliek van de Kerstbestanden in 1914 weergeeft," zegt Hans De Clerq, sportief verantwoordelijke bij Gent-Wevelgem. 

Gent-Wevelgem 2017 vindt plaats op 26 maart 2017. Dit jaar deed Dwars door het Hageland ook enkele halfverharde wegen aan, wat toen voor het nodige spektakel zorgde.

De Kerstbestanden van 1914

Het leven aan het Westfront in de winter van 1914 was bepaald geen pretje.Zowel de Duitsers als de geallieerden hadden zich ingegraven, nadat de oorlog in een patstelling was geraakt. Op Kerstavond in het jaar 1914 vroor het aan het Westfront. Er werden dan ook geen verdere offensieven verwacht. De beide kanten probeerden er het beste van te maken, met kerstboompjes, lampionnen en liedjes. De volgende dag, op Eerste Kerstdag, kwamen aan beide kanten van het front de soldaten hun loopgraven uit. In het volle zicht van de v?and werden velddiensten gehouden zonder dat er een schot werd gelost. Beide part?en zwaaiden naar elkaar en enkele moedige soldaten liepen het niemandsland in om elkaar te begroeten. 

Tijdens geen enkel ander conflict is er ooit sprake geweest van een dergelijke spontane toenadering tussen de belegerden. Het is en blijft één van de meest merkwaardige fenomenen uit de krijgsgeschiedenis. 

Deze nieuwigheid belooft spektakel in Gent-Wevelgem