Belgische jumpingkampioen hoopt in Madrid Wereldbekerfinale veilig te kunnen stellen

Print

Belgisch kampioen jumping Pieter Devos hoopt zondag in de zesde manche van de Wereldbeker in Madrid zijn ticket voor de finale (27 maart-2 april in het Amerikaanse Omaha) veilig te kunnen stellen.

Devos is met een zevende plaats en 28 punten momenteel de best geplaatste Belg in het WB-klassement van de West-Europese Liga. Om aan de finale te kunnen deelnemen is een plaats in de top-18 vereist. Met een top-5 resultaat hoopt de Vlaams-Brabantse ruiter zijn gunstige uitgangspositie te kunnen vasthouden. “Het zou vooral mentaal rust bezorgen, mocht ik zondag met Dream of India Greenfield opnieuw vooraan kunnen eindigen. Maar ik wil mij ook niet te veel vastpinnen op een plaats bij de eerste vijf want ik heb al lang ervaren dat als je te veel gefocust bent, er zo veel druk komt dat je meestal de mist in gaat. Paarden zijn immers heel gevoelig voor dat soort emoties en beginnen dan ook te twijfelen”.

De regerend Belgisch kampioen heeft nog een tweede reden om zichzelf niet te veel druk op te leggen. “Binnen twee weken mag ik ook de Wereldbeker van La Coruna rijden en eind december kom ik in actie op de Kerstjumping van Mechelen, de laatste WB-manche van het jaar. Mocht het onverwacht niet lukken in Madrid, heb ik nog twee kansen om een top-5 resultaat te behalen en ook dat zorgt voor mentale rust”.

Deelnemen in Madrid was voor Devos een bewuste keuze. “Vorig jaar eindigde ik met Dream of India Greenfield op de vierde plaats in Madrid. Het is een ongeschreven wet in de sport dat je op een plaats waar je al eens goed presteerde nadien ook gemakkelijker succes boekt. En dus had ik bij het opstellen van de planning voor het winterseizoen Madrid al met rode stip aangeduid. Bovendien zit ik na de derde plaats op de WB van Oslo en de vierde op de WB van Helsinki plus de zege in de Grote Prijs van Luik helemaal in een positieve flow en ook dat maakt het gemakkelijker om die lijn in Madrid door te kunnen trekken”.