“Drugs verbieden heeft niets uitgehaald, dus laat ons stoppen gebruikers te straffen”

Print
“Drugs verbieden heeft niets uitgehaald, dus laat ons stoppen gebruikers te straffen”

Foto: AFP

De Wereldcommissie voor Drugsbeleid wil dat wereldleiders het straffen van druggebruik en -bezit staken. Volgens de commissie heeft het verbieden van drugs weinig of geen impact gehad op het gebruik wereldwijd.

Tussen 2006 en 2013 steeg het aantal druggebruikers wereldwijd met bijna 20 procent tot 246 miljoen. Om dat getal te doen dalen, moeten we stoppen met het verbieden van druggebruik en een beleid voeren op maat van de mensen, aldus de commissie.

Voorzitter Ruth Dreifuss, voormalig president van Zwitserland, stelde het zo: “Na jaren van ontkennen wat de dramatische effecten zijn op de samenleving van het verbod en het criminaliseren van mensen die niemand kwaad doen maar wel drugs gebruiken, is het tijd om de nadruk te leggen op de voordelen van een goed ontworpen en geïmplementeerd drugsbeleid waarin de mens centraal staat.”

Volgens het rapport dat de commissie publiceerde, zorgen drugsverboden wereldwijd voor opsluitingen en executies die in tegenspraak zijn met de internationale wet en zorgen ze voor schendingen van de mensenrechten door drugsleveranciers.

“Drugs verbieden heeft niets uitgehaald, dus laat ons stoppen gebruikers te straffen”
Het drugsbeleid van Duterte heeft al duizenden levens geëist Foto: AP

De commissie, waar onder meer voormalig secretaris-generaal van de VN Kofi Annan in zetelt, veroordeelde ook het agressieve drugsbeleid van de Filipijnse president Rodrigo Duterte, die opriep om iedereen die betrokken is bij drugshandel te executeren. Tijdens de eerste 100 dagen van zijn beleid werden meer dan 3.600 mensen gedood.

Het rapport roept staten ook op om de doodstraf voor drugsgerelateerde misdrijven af te schaffen, alternatieven te zoeken voor straffen en te zoeken naar modellen om alle verboden drugs te regulariseren.