Hier wilden opgepakte IS-terroristen toeslaan

Print
Hier wilden opgepakte IS-terroristen toeslaan

Foto: REUTERS

Er zijn meer details bekend geraakt over de verijdelde aanslagen in Frankrijk. Zeven terreurverdachten die afgelopen weekend werden opgepakt, hadden het volgens de Franse zender BFMTV gemunt op een pretpark, een katholieke ereplaats en een politiebureau in Parijs.

De Franse Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve maakte bekend dat tijdens een antiterreuroperatie in Frankrijk in de nacht van zaterdag op zondag “een nieuwe aanslag is verijdeld”.

Hij zei ook dat de autoriteiten volop bezig waren de precieze doelwitten te achterhalen. Het leek er namelijk op dat hun plannen al zeer concreet waren. De operatie maakte deel uit van een onderzoek dat de terreurdiensten al meer dan acht maanden voeren.

Zoekopdrachten op internet

Een van de zeven verdachten heeft nu bevestigd aan de ondervragers dat ze wel degelijk aanslagen planden, onder andere op een symbolisch belangrijk politiebureau. Zo meldt BFMTV op basis van goed ingelichte bronnen. Op de computers van de verdachten vonden de rechercheurs ook een tiental belangrijke internetzoekopdrachten terug, waaronder het adres van het politiebureau in kwestie in Parijs. Volgens BFM TV wilden de terroristen ook toeslaan in een katholiek gebouw en een pretpark in de buurt van de hoofdstad. Mogelijk gaat het om Disneyland, maar dat is nergens bevestigd.

Twee van de zeven terreurverdachten werden afgelopen dinsdag vrijgelaten. Het gaat om de mannen die Hicham E., een belangrijke islamist die geseind stond, schuilhielden. Hij wordt ervan verdacht fondsen verzameld te hebben voor hun terroristische operatie en wordt nog steeds ondervraagd.

De vier andere verdachten werden opgepakt in Straatsburg. Twee van hen keerden in 2015 terug uit Syrië. Bij een van de mannen vonden de speurders een brief aan IS terug en bij de andere verdachte een automatisch geweer en pistool.