Ryanair wil zitjes helemaal gratis maken

Print
Ryanair wil zitjes helemaal gratis maken

Foto: BELGAIMAGE

“Binnen 5 à 10 jaar kunnen heel wat Ryanair-zitjes volledig gratis zijn”, heeft grote baas Michael O’Leary gezegd op een luchthavenconferentie in Londen. De lagekostenmaatschappij wil haar geld op termijn bij de luchthavens zelf gaan halen.

“Onze uitdaging is om vliegen goedkoop te houden. Ik voorspel dat onze tickets over 5 à 10 jaar volledig gratis zullen zijn. De vliegtuigen zullen dan allemaal vol zitten en omdat al die reizigers in luchthavens passeren, verwacht ik ook een deel van hun opbrengsten”, zegt O’Leary. Kortom: Ryanair zorgt voor de reizigers, die reizigers kopen spullen op de luchthaven, dus Ryanair heeft recht op een deel van de koek.

Vooral bij kleine luchthavens

De CEO klaagt ook over de torenhoge taksen die Ryanair aan sommige luchthavens moet betalen. “Als ik een aanbieding doe met tickets voor 5 euro, moet ik vaak nog zo’n 15 euro aan taksen betalen. Ik betaal die reizigers dus eigenlijk om te vliegen met ons.” Bij grote luchthavens zoals Heathrow in Londen wordt het volgens hem moeilijk, maar bij de kleinere denkt hij dat het zeker mogelijk wordt om te onderhandelen over hun opbrengsten.

Of tickets ooit echt gratis zullen zijn, is lang niet zeker. O’Leary staat bekend om zijn straffe uitspraken en opmerkelijke campagnes, waarmee hij maar al te graag de media haalt. Dat is hem, moeten we toegeven, ook ditmaal weer gelukt.