Wilders: “Wie me wil stoppen, zal me eerst moeten vermoorden”

Print
Wilders: “Wie me wil stoppen, zal me eerst moeten vermoorden”

Foto: AP

In een 25 minuten durend laatste woord heeft PVV-leider Geert Wilders woensdagmiddag zijn onschuld bepleit op zijn proces voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Hij zei in een soms emotioneel betoog voor de Haagse rechtbank te vechten “voor het laatste stukje vrijheid dat ik nog heb: de vrijheid van meningsuiting”.

Wilders riep de rechtbank op hem vrij te spreken, ook al sloot hij niet uit dat de rechters hun “veroordelende vonnis al lang klaar hebben”. “Ik vraag u: spreek mij vrij, spreek ons vrij.”

Wilders zei hoe dan ook door te gaan met het benoemen van maatschappelijke problemen. “De vrijheid die ik nog heb ga ik gebruiken om ons land te beschermen. Tegen de islam, het terrorisme, de migratie uit islamitische landen en ja, ook tegen het ‘mega-Marokkanenprobleem’ dat Nederland kent.”

“Ik mag niet zwijgen, ik moet erover spreken”, vervolgde hij. “Dat is mijn plicht, ik ben politicus. Mensen die me willen stoppen, zullen me eerst moeten vermoorden.”

Hij vindt dat de rechtbank niet alleen over hem en zijn “minder-Marokkanen”-uitspraken moet oordelen, “maar ook over miljoenen mensen die hun eigen land terug willen”.

Strijd van elite tegen het volk

Wilders: “Wie me wil stoppen, zal me eerst moeten vermoorden”
Foto: AP

Wilders voelt zich ook gesterkt door de uitslag van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en de opkomst van andere populistische partijen in Europa. “Wereldwijd is een beweging op gang gekomen die korte metten maakt met de politiek correcte doctrines van de elite en de aan hen onderhorige media”, zei hij.

Volgens de politicus is er wereldwijd een strijd van de elite tegen de bevolking aan de gang. “Die strijd zal door het volk gewonnen worden. Ook u hier, zal dat met dit proces niet kunnen keren.”

“Stinkend proces”

In Wilders ogen is het proces absurd en politiek gemotiveerd. “Uw rechtbank wordt misbruikt voor een politieke afrekening met een politicus die men in de Tweede Kamer niet aankan. Dit proces stinkt echt aan alle kanten. Het zou in Turkije of Iran, waar de oppositie ook voor de rechter wordt gesleept, niet misstaan. Het is een aanfluiting voor onze rechtsstaat.”

Aan het eind van zijn slotbetoog vroeg Wilders aan de rechter om hem vrij te spreken. Het Openbaar Ministerie eiste vorige week 5.000 euro boete tegen Wilders wegens groepsbelediging en het aanzetten van haat en discriminatie. De uitspraak volgt op 9 december.