Afzetting president Hollande afgeblazen

Print
Afzetting president Hollande afgeblazen

Foto: REUTERS

Parlementsleden van de Franse partij Les Républicains vangen bot met een voorstel om een procedure op te starten voor de afzetting van president François Hollande wegens de onthulling van geheime informatie.

Het bureau van het Franse parlement heeft woensdag geweigerd het voorstel te onderzoeken, zo is uit parlementaire bronnen vernomen. Het bureau van de Assemblée nationale verklaarde het voorstel onontvankelijk met dertien stemmen tegen acht.

De oppositie wees de Franse president met de vinger na de publicatie in de krant Le Monde van een artikel over een afgevoerd plan voor een aanval in 2013 in Syrië. Het gerecht opende een inleidend onderzoek naar de zaak.

Beschuldiging Sarkoz

Hollande wordt er ook van beschuldigd, onder meer door Nicolas Sarkozy, dat hij in het boek “Un Président ne devrait pas dire ça” vier gerichte moorden onthulde die daders van aanslagen viseerden. Het parket van Parijs opende een inleidend onderzoek wegens compromitteren van de verdediging van het land.

Parlementslid Pierre Lellouche (Les Républicains) had artikel 68 van de grondwet ingeroepen. Dat bepaalt dat de president van de republiek kan worden afgezet als hij tekortschiet in zijn taken op een wijze die manifest onverenigbaar is met de uitoefening van zijn mandaat.