Nooit zo'n groot verschil: Clinton kreeg 2 miljoen meer stemmen dan Trump

Print
Nooit zo'n groot verschil: Clinton kreeg 2 miljoen meer stemmen dan Trump

Foto: AFP

Het klinkt ongelooflijk dat Hillary Clinton niet tot president van de Verenigde Staten is verkozen. Zij kreeg immers minstens twee miljoen stemmen meer achter haar naam dan haar Republikeinse tegenstander Donald Trump. Nooit voorheen was de voorsprong van een niet-verkozen presidentskandidaat zo groot.

Volgens de meest recente berekeningen van het onpartijdige Cook Political Report staat de teller voor Clinton momenteel op 64.223.958 stemmen. Trump kreeg 62.206.395 bolletjes achter zijn naam. Een verschil van 2.017.563 stemmen.

In de uiterst nipte overwinning van George W. Bush in 2000 op de Democraat Al Gore, had de verliezer ook de meeste stemmen. Toen bedroeg het verschil 500.000 stemmen. Maar dat de verliezer twee miljoen stemmen meer verzamelt dan de verkozen president was nog nooit vertoond.

Ondanks Clintons grotere populariteit moest zij het toch afleggen tegen Trump omdat door het specifieke kiessysteem in de Verenigde Staten niet de meeste stemmen tellen maar de meeste kiesmannen. Wie in een staat de meeste stemmen haalt, krijgt alle kiesmannen van die staat. De verliezer krijgt niets. Het komt er dus vooral op aan om te winnen in de staten met veel kiesmannen zoals Californië, Florida en New York State.

Trump profiteert duidelijk van dit aparte “winner takes it all” systeem. Vroeger was hij nochtans een uitgesproken tegenstander van dit kiesmannenstelsel. Na Obama’s herverkiezing vier jaar geleden, tweette hij nog dat het systeem “een ramp was voor de democratie.”

Na zijn overwinning heeft hij zijn mening duidelijk veranderd. “Als de verkiezing was gebaseerd op het totale aantal stemmen, dan had ik meer campagne gevoerd in New York, Florida en Californië en was mijn overwinning nog groter en makkelijker geweest”, pocht Trump nu.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen