Op deze verkiezingsbeloftes komt Trump nu al terug

Print
Op deze verkiezingsbeloftes komt Trump nu al terug

Foto: REUTERS

Tijdens zijn campagne maakte de verkozen president Donald Trump heel wat beloftes aan zijn aanhangers. Zo zou hij een muur bouwen om Mexicanen uit de Verenigde Staten te houden, moslims uit het land verbannen, en zowel Obamacare als het klimaatakkoord van Parijs in de prullenmand gooien. Amper twee weken na zijn verkiezing ziet de toekomst met Trump er anders uit.

Obamacare

Obamacare? Een “disaster”, luidde het in aanloop naar de verkiezingen bij de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Een ramp die zo snel mogelijk verworpen moest worden. Maar al dagen na zijn verkiezing zei Trump in een interview met The Wallstreet Journal dat, bij nader inzien, veel delen van Obamacare gunstig waren voor de Amerikaanse bevolking. “Uit respect voor Obama zal ik zijn voorstellen bekijken”, klonk het met betrekking tot beslissingen over de gezondheidszorg.

‘The wall’

Een “big, beautiful wall” tussen Mexico en de Verenigde Staten, een van de basisbeloftes van Trump zijn campagne. De muur van 3.200 kilometer zou Mexicanen zonder verblijfsvergunning uit het land houden. De opbouw zou bovendien gefinancierd worden door Mexico zelf. Het elimineren van illegalen in het land blijft voor de toekomstige president een prioriteit, maar de manier waarop wordt nu al herzien. Eerder werd gesproken van een hek, en ook meer investering in grensbeveiliging. Opvallend is dat er sedert 2009 al een hek van 3.154 kilometer langs de grens staat. Dan blijft de vraag hoe men die grens beter kan beveiligen.

Hillary achter tralies

De vete tussen Trump en de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton ging vaak verder dan gewoon de strijd om het presidentschap. In het tweede uitgezonden debat zei Trump dat hij Clinton door een aanklager zou laten onderzoeken en veroordelen voor het e-mailschandaal. Op bijeenkomsten van zijn aanhangers was de kreet “Lock her up” dan ook geen onbekende. Nu is officieel gebleken dat Trump geen onderzoek zal doordrukken. “Het is niet waar ik al veel over nagedacht heb. Ik wil me concentreren op de gezondheidszorg, arbeid, grensbeveiliging en belastinghervorming”, voegde Trump toe ter verduidelijking.

Moslims bannen

Onder het presidentschap van Trump zouden moslims een badge krijgen. Zo zou deze “gevaarlijke” bevolkingsgroep altijd herkenbaar zijn. Die beloftes kwamen er na een schietpartij in San Bernardino, Californië, waarin een moslimkoppel een bloedbad veroorzaakte dat aan 14 mensen het leven kostte. Een idee dat bij vele aanhangers als muziek in de oren klonk. Nog geen dag later moest Trump toegeven dat de uitwerking van dat idee in de praktijk niet gemakkelijk zou zijn. ‘Het was maar een voorstel”, voegde hij dagen later nog toe.

Het klimaatakkoord verwerpen

De opwarming van de aarde was maandenlang ‘bullshit’ in de ogen van de verkozen president. ‘Een door de Chinezen bedacht bedrog.’ Daarom ging hij zo snel mogelijk de regelgeving rond het klimaatakkoord van Parijs, die Barack Obama gedurende zijn twee ambtstermijnen mee opbouwde, ongedaan maken. Maar het tij lijk nu gekeerd: in een interview met The New York Times erkent Trump nu voor het eerst het verband tussen menselijke activiteiten en de opwarming van de aarde. ‘Ik bekijk het klimaatakkoord met een open geest,’ zei Trump.

Wat dan nog wel?

Het Trans-Pacific Partnership, het handelsakkoord tussen de VS en enkele landen uit Azië en het Stille Oceaangebied, lijkt wel een verloren zaak te zijn. Goed nieuws voor de Chinese president Xi Jinping, die de rol die Obama opbouwde nu kan overnemen als leider in de regio met betrekking tot handel.

Overigens heeft Trump altijd benadrukt dat hij het kernakkoord met Iran wil herzien.

Wat betreft Trumps plannen voor belastinghervorming en de creatie van nieuwe jobs bestaat er nog veel onduidelijkheid. Voorlopig ziet het ernaar uit dat de retoriek van Trump zijn campagne eerder berustte op onhaalbare beloftes. Nu is het zijn manier van ‘make America great again,’ maar dan op een zachtere manier.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen