Mode

The Empty Shop komt opnieuw naar Antwerpen én voor het eerst naar Gent

Print
The Empty Shop komt opnieuw naar Antwerpen én voor het eerst naar Gent

Foto: Instagram The Empty SHop

Antwerpen / Gent - Een luxewinkel waar je naartoe gaat om iets weg te geven in plaats van aan te schaffen: dat is The Empty Shop. Het concept wordt dit jaar voor het eerst in Gent en voor de tweede keer in Antwerpen georganiseerd. De opbrengst van de pop-upboetieken in twee jeugdherbergen gaat naar een goed doel.

De loungeruimte van de Antwerpse jeugdherberg Pulcinella op het Bogaardeplein (aan de Kammenstraat) wordt voor het tweede jaar op rij omgetoverd tot The Empty Shop, een concept uit Brazilië dat het inzamelen van kleding voor het goede doel op een andere manier benadert. De pop-upboetiek opent tussen 9 en 18 december de deuren in het hart van de Antwerpse modebuurt en wordt draaiende gehouden door de Kringwinkel Antwerpen. Vorig jaar brachten mensen daar ongeveer vierduizend kledingstukken binnen. Goed voor ruim twee ton tweedehandskleding.

De opbrengst gaat naar het bieden van een eerste betaalde werkervaring aan vluchtelingen. "Het is voor hen belangrijk dat ze zich nuttig voelen, de taal kunnen leren in de praktijk, en mensen ontmoeten van hier’, zegt Simone Koops van Obelisk Werkbegeleiding. ‘Op basis van het resultaat van 2015 is het ons streefdoel om dit jaar 30.000 euro op te halen. Daarmee kunnen we vluchtelingen 250 werkdagen schenken."

Voor het eerst in Gent

Dit jaar strijkt het concept ook voor het eerst neer in Gent. Van donderdag 24 tot en met maandag 28 november kan je in de winkel in de Traveller Corner van het Backstay Hostel in Gent terecht om jouw kledingstuk te doneren. Na 5 dagen inzamelen worden de ingezamelde stukken verkocht tijdens het Festival van de Gelijkheid. Met de inzameling wordt de Gentse vzw Ateljee gesteund. Met de opbrengst van de verkochte stukken tijdens het Festival wordt er een gloednieuw bos aangeplant.

Op de Facebookpagina van het initiatief kun je volgen hoe het er aan toegaat, met foto’s van mensen met hun donatie, zoals celebrity’s Jani Kazaltzis, Isolde Lasoen en Marijn Devalck. Hun motto: ‘Giving is not just about making a donation. It is about making a difference.’

Meer info vind je hier (Antwerpen) en hier (Gent).

 

Niet te missen