Agent riskeert 6 maanden voor leugentje in proces-verbaal

Print
Agent riskeert 6 maanden voor leugentje in proces-verbaal

Foto: BELGA

Genk -

Een 37-jarige agent riskeert een celstraf van zes maanden en een geldboete van 1.800 euro omdat hij onwaarheden heeft opgeschreven bij het opmaken van een proces-verbaal. De man was zelf betrokken bij een ruzie in het verkeer maar loog dat hij enkel getuige was van de feiten.

De politieagent was betrokken bij een akkefietje op de Hasseltweg in Genk. Zijn voorligger zou agressief op de rem geduwd hebben omdat de agent bumperkleefde. Als reactie stak de politieman zijn middelvinger op. Het proces-verbaal dat nadien door hem opgesteld werd, bleek echter niet zo objectief. De beklaagde beweerde dat hij per toeval als getuige de ruzie had zien gebeuren maar zelf niets met het voorval te maken had. Nadat de advocaat van de tegenpartij dit PV onder ogen kreeg, ging de bal aan het rollen. De man gaf zijn fout uiteindelijk toe.

Onwaarheden

“Door dit soort praktijken wordt het voor ons moeilijk om ons nog te beroepen op processen-verbaal”, zegt de procureur. “Blijkbaar kruipen zelf daar onwaarheden in. Dit haalt heel het systeem onderuit.” Het openbaar ministerie eiste een celstraf van zes maanden en een geldboete van 1.800 euro. De advocaat van de agent vraagt de gunst van de opschorting, aangezien de man zijn job kan verliezen wanneer hij een bestraffing opgelegd krijgt.