Beauty

Onhandelbaar haar? Het is de schuld van je genen

Print
Onhandelbaar haar? Het is de schuld van je genen

Foto: Shutterstock

Heb je pluizig of weerbarstig haar dat geen borstel in toom kan houden? Wetenschappers hebben ontdekt hoe dat komt: het is de schuld van je genen, zo verklaren ze in het vakblad American Journal of Human Genetics.

Een team Duitse onderzoekers analyseerde het haar van proefpersonen met een elektronenmicroscoop. Die bracht hun DNA in beeld, maar de vorsers deden ook een opvallende ontdekking. De structuur van het haar van sommige deelnemers had een sterk afwijkende samenstelling dan de standaard.

Concreet: bij de meeste mensen is de dwarsdoorsnede van een haartje rond. Bij krullenbollen is die schuin aflopend. Bij de kleine groep mensen met weerbarstig of pluizig haar, zagen de vorsers een hartvormige dwarsdoorsnede. Volgens hen is die structuur te wijten aan een mutatie in een van de drie genen: PADI3, TGM3 en TCHH.

In het verleden het fenomeen slechts bij zo’n honderd mensen vastgesteld, maar de onderzoekers vermoeden dat lang niet iedereen met bad hair days hun symptomen rapporteren. Het goede nieuws voor wie denkt dat de genen een fantastische coupe in de weg staan: hoe ouder je wordt, hoe meer het verschijnsel afzwakt en hoe meer je met je haar kan aanvangen.

Niet te missen