Fraudedossier opnieuw geopend

Neymar riskeert twee jaar cel en miljoenenboete

Print
Neymar riskeert twee jaar cel en miljoenenboete

Foto: AFP

Het Spaanse parket heeft woensdag twee jaar cel geëist tegen de Braziliaanse aanvaller Neymar. Bovendien hangt hem een boete van tien miljoen euro boven het hoofd. Dat vernam AFP. De zaak draait rond de transfer van Neymar van Santos naar FC Barcelona in de zomer van 2013, waarin fraude zou gepleegd zijn.

Tegen voormalig Barcelonavoorzitter Sandro Rosell is vijf jaar gevangenisstraf geëist. De Catalaanse club hoorde een boete van 8,4 miljoen eisen, maar de aanklacht tegen huidig voorzitter Josep Maria Bartomeu werd ingetrokken.

In juli besloot de Madrileense onderzoeksrechter Neymar niet verder te vervolgen, maar het federaal parket tekende beroep aan tegen die beslissing. Daarop werd de fraudezaak opnieuw geopend.

Volgens de Spaanse justitie zou een flink deel van de transfersom naar Neymar en zijn vader zijn gegaan waardoor de Spaanse belastingdienst miljoenen misliep. Barcelona dacht de fraudezaak eerder dit jaar voor 5 miljoen euro te hebben afgekocht, maar is ook nog niet van justitie af.

Barcelona bleek veel meer te hebben betaald dan de 57 miljoen die het aanvankelijk als transfersom noemde. Er bleken tientallen miljoenen extra te zijn overgemaakt naar een maatschappij waarvan Neymars vader eigenaar is. De zaak kwam aan het licht na een klacht van investeringsmaatschappij DIS, die 40 procent van de transferrechten bezat en zich beklaagde over de inkomsten toen het werkelijke transferbedrag bekend werd.
 

Neymar riskeert twee jaar cel en miljoenenboete
Foto: AFP