Klimaat van 2070 staat in Maasmechelen

Print
Hasselt / Maasmechelen -

Wat voor effect heeft het klimaat van 2070 op onze eigen ondergrond? Dat wordt vanaf nu onderzocht in Ecotron. Het gloednieuwe onderzoeksinstituut van de UHasselt naar de effecten van de klimaatopwarming werd deze voormiddag officieel ingehuldigd in bijzijn van minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA).

Veel symbolischer kan het niet: op de oude mijnterreinen in Eisden (Maasmechelen) waar jarenlang fossiele brandstof werd bovengehaald, wordt vanaf nu het effect van de klimaatopwarming bestudeerd.

In 12 klimaatkamers - die samen de Ecotron vormen - zal vooral onderzoek worden gedaan naar de invloed van lange periodes van droogte op onze bodem.
Zo zullen de omstandigheden kamer per kamer worden verslechterd, om te eindigen bij een gesimuleerd klimaat zoals het in 2070 zal zijn. Daaruit moet blijken welke invloeden dat zal hebben op onze bodem, meerbepaald de heide van het nabijgelegen Nationaal Park Hoge Kempen. Laat een drogere bodem bijvoorbeeld sneller CO2 terug los? Of zal de heide verdwijnen bij extreme droogte? Dat zou immers ook toeristisch een ramp zijn. Wie snel resultaat verwacht, is wel gezien. Op de eerste resultaten zal het 5 tot 10 jaar wachten zijn.

De Ecotron bestaat uit twaalf ecosysteemkamers en is 100 meter lang. In Europa is er enkel in het Franse Montpellier nog zo’n hoogtechnologische onderzoeksinstallatie. Binnen in de Ecotron hebben de onderzoekers twaalf stalen van het ecosysteem, met elk een diameter van twee meter, op 1,5 meter diepte uitgegraven en getransporteerd naar de gecontroleerde klimaatkamers van de Ecotron. Op die stalen kunnen de onderzoekers dan analyseren wat de effecten zijn van de opwarming van het klimaat.

“We kunnen in de Ecotron verschillende parameters, zoals vochtigheid, temperatuur en CO2-concentratie, semi-automatisch meten, controleren en manipuleren”, zegt projectcoördinator Natalie Beenaerts van de UHasselt. “De installatie laat ons toe om met meerdere onderzoeksgroepen, elk met hun eigen expertise, de effecten te bestuderen die klimaatverandering zal veroorzaken in de onder- en bovengrond.”

De komende jaren zal de UHasselt diverse projecten lanceren, samen met onder meer de universiteiten van Antwerpen, Namen en Manchester en onderzoekscentra zoals het Forschungszentrum Jülich in Duitsland. “We zullen speciale aandacht besteden aan ondergrondse effecten”, zegt prof. dr. Jaco Vangronsveld, directeur van het Centrum voor Milieukunde van de UHasselt. “Zo gaan we onderzoeken hoe en in welke mate de zogenaamde water- en nutriëntencyclus in de planten, bodem en bodemorganismen beïnvloed wordt door de langere en frequentere droogteperiodes. Die cycli worden namelijk niet enkel bepaald door fotosynthese, maar ook door de activiteit van bodemorganismen zoals schimmels, bacteriën, wormen en mijten.”

De natuur in en rond de Ecotron zal tegen het einde van dit jaar volledig hersteld zijn. Pas dan kan het onderzoekscentrum echt operationeel zijn. De installatie ligt in Terhills aan de hoofdtoegangspoort Connecterra van het Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen, dat meer dan 7.000 planten- en diersoorten herbergt.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio