Vakantie

Zo zullen we reizen in 2017

Print
Zo zullen we reizen in 2017

Foto: Shutterstock

Volgens Booking.com zullen zich in 2017 enkele nieuwe trends manifesteren als het over reizen gaat. Opvallend daarbij is dat we steeds vaker op zoek gaan naar rust, authenticiteit en contact met anderen. Reizen wordt ook steeds meer een levensstijl, eerder dan iets dat we als een luxeproduct zien. Dit zijn in elk geval acht zaken die eruit springen:

1. Directe voldoening 2.0

Reizigers willen met een paar klikken op hun smartphone reizen kunnen plannen en samenstellen, en meer dan de helft (52%) denkt in 2017 meer gebruik te maken van reisapps. Door de technologie zal het de komende jaren veel makkelijker worden om direct in te spelen op specifieke behoeften van individuele reizigers. Zo zal je makkelijker kunnen zien hoelang de wachtrij is aan een attractie in een pretpark, waar de dichtstbijzijnde bankautomaat of wifi is of zelfs trucjes leren kennen om een jetlag te vermijden. 

2. SanctuStays

Steeds meer mensen zoeken naar balans in hun drukke levens. Booking.com voorspelt dat gezondheidsreizen, die bewust inzetten op die balans, in 2017 steeds populairder worden. 44% zou in 2017 wel een ontspanningsreis willen maken en 38% een gezondsheids- en wellnessreis. Volgend jaar zal er een groot aanbod aan zogenaamde SanctuStays aan de oppervlakte komen: van villa's tot appartementen, resorts en andere accommodaties waar gratis meditatiefaciliteiten, spa's en wellness-workshops aangeboden worden. Een vakantie om helemaal tot rust te komen dus.

3. Zakenvakanties

'Bleisure', wordt het genoemd, een samentrekking tussen business en pleasure. Weg voor je werk zijn en tegelijkertijd ook een graantje meepikken van de cultuur en omgeving. Zakenreizen zijn niet langer een noodzakelijk kwaad, maar een moment om je horizon te verbreden, inspiratie op te doen en na te denken over het verdere verloop van een carriere. 30% van de reizigers gaf zelfs aan een slechter betaalde baan te willen aanvaarden als ze daardoor vaker kunnen reizen.

4. Zin om te ontdekken

De reiziger van 2017 gaat op zoek naar bestemmingen die nog enigszins onontdekt zijn. Er is een toenemende behoefte om de wereld op authentieke wijze te verkennen, van een bergwandeling naar een afgelegen dorp tot dat kleinschalig hotelletje dat jij enkel wist te vinden. 45% is van plan om volgend jaar meer avontuurlijke bestemmingen te kiezen, terwijl 47% graag exotische bestemmingen wil verkennen waar hun vrienden nog nooit zijn geweest.

5. Ecotoerisme of thuisblijven

Duurzaam reizen, milieubewustere hotels en accomodaties, maar ook mileubewust onderweg zijn naar je bestemming, zijn trendy in 2017. Wie niet duurzaam reist, kan maar beter thuisblijven, klinkt het.

6. Eenvoudig vermaak

Eigen vermaak is belangrijker dan materiele eigendommen, zegt Booking.com. Reizigers zijn steeds meer geïnteresseerd in de kleine momenten van een reis. 58% is van plan om meer uit te geven aan ervaringen dan aan materiële eigendommen wanneer ze in 2017 op reis gaan. Slechts 10% van de reizigers antwoordde dat een butler of conciërge essentieel is om van de reis te kunnen genieten. Slechts 13% antwoordde dat luxe- en toiletartikelen essentieel zijn om in 2017 van hun reis te kunnen genieten.

7. Het menselijke aspect

Reizigers beginnen volgens Booking.com te begrijpen dat menselijk contact belangrijk is en het wordt bijvoorbeeld nog belangrijk om tijdens de reis goede persoonlijke relaties op te bouwen. We verlangen naar die interactie om onze vakantie onvergetelijk te maken. Zo zou 42% van de reizigers niet verblijven in een logement zonder vriendelijk personeel en 40% zou niet op een locatie met meer dan drie negatieve recensies. 

8. Fly me to the moon

Reizen is voor veel mensen een levensstijl geworden in plaats van luxe en die willen dan ook de wereld verkennen. 44% van de mensen ziet een toekomst voor zich waarin we op reis zullen kunnen gaan naar verafgelegen plekken in ons sterrenstelsel of diep in de oceaan. Denk bijvoorbeeld aan het ruimtetoerisme dat nog steeds in ontwikkeling is, maar nog concreter aan de auto op automatische piloot van Tesla en het supersonisch vliegtuig waarmee NASA bezig is.

Niet te missen