Haatcampagne tegen Sylvana Simons

Nederlandse bestrijdster Zwarte Piet krijgt politiebescherming

Print
Nederlandse bestrijdster Zwarte Piet krijgt politiebescherming

Foto: Patrick Post

De Nederlandse tv-ster Sylvana Simons krijgt bescherming naar aanleiding van concrete bedreigingen aan haar adres. Dat heeft haar partijgenoot en Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (Denk) bekendgemaakt. Volgens Kuzu zijn er bedreigingen waar Denk zich ernstig zorgen over maakt.

Sylvana Simons is al jarenlang het mikpunt van racistische reacties op de sociale media, onder meer wegens haar strijd tegen Zwarte Piet. Het Sylvana-bashen bereikte deze week een hoogtepunt met een filmpje op de tonen van het carnavalslied ‘Oh Sylvana’. In het filmpje staan beelden van haar gemonteerd in een lynchpartij van de Ku Klux Klan. Simons wordt onder andere afgebeeld als Zwarte Piet, aap en naakte vrouw. De maker van de film, een man uit Aalsmeer, is aangehouden. Eerder was er al heel wat heisa over het carnavalslied zelf, een creatie van componist Rob van Daal uit Etten-Leur die beweert dat hij een Russisch ex-lief beoogt. De liedjestekst laat anders vermoeden: ‘Oh Sylvana, wat ben je toch een zielenpiet. Oh Sylvana, waarom pak jij je koffers niet. Je trekt alles uit z’n verband. Waarom ga jij niet emigreren, ‘t is met jou weer k.. met peren, je trekt alles uit z’n verband.’ De zanger kreeg intussen ook al meerdere dreigmails, dat vertelde Nikki Jeurinck, zijn echtgenote en manager, tegen een Brabantse krant.

Parlementsverkiezingen

TV- en radioster Sylvana Simons (45) is afkomstig van Suriname en groeide op in het Noord-Hollandse Hoorn. Ze verwierf bekendheid als veejay van muziekzender TMF en is regelmatig te gast bij het tv-programma ‘De wereld draait door’. Haar uitgesproken standpunten over discriminatie lokken altijd heftige haatreacties uit. Simons bestrijdt onder meer Zwarte Piet, stereotype tv-reclames en de ‘witte’ tv-wereld. Toen ze zich begin dit jaar aansloot bij de politieke beweging Denk is de kritiek op haar persoon nog toegenomen. Denk is in 2014 opgericht door twee PvdA-parlementsleden die het niet eens waren met het integratiebeleid van de PvdA. Sylvana Simons is bij de parlementsverkiezingen in maart 2017 kandidaat-Kamerlid voor Denk.