Verkrachter kreeg vrijgeleide om opnieuw toe te slaan bij 19-jarige

Print
Verkrachter kreeg vrijgeleide om opnieuw toe te slaan bij 19-jarige

Foto: HBVL

Desondanks een veroordeling tot drie jaar gevangenis vorig jaar, heeft de 36-jarige illegaal Azrak F. afgelopen zomer een nieuw slachtoffer kunnen maken. Hij misbruikte in Sint-Niklaas meermaals een 19-jarig meisje. Ze kon haar vader nog één sms’je sturen en de hulpdiensten bellen voor ze werd belaagd. De bewijslast tegen de man is overweldigend, maar toch blijft hij ontkennen.

In de ochtend van 6 augustus werd het meisje aangevallen. Ze merkte dat ze achtervolgd werd terwijl ze naar huis wandelde na een feestje. Ze stuurde haar vader een sms om te melden dat er iemand achter haar aan kwam. De vader ging meteen op zoek naar het meisje, maar vond haar niet. Hij kon niet voorkomen dat zijn dochter in de handen van Azrak F. terechtkwam en werd misbruikt.

Het slachtoffer is boos dat de man opnieuw kon toeslaan. “Waarom zat hij niet gewoon in de gevangenis? En waarom werd hij het land niet uitgezet?”, vraagt ze zich af.

Vrij zonder voorwaarden

Bij justitie zitten ze verveeld met de zaak. De dader heeft al vijf keer het bevel gekregen om het land te verlaten, maar negeerde dat bevel telkens. Bovendien moest hij van zijn eerste veroordeling tot drie jaar cel, maar één jaar uitzitten. Bij zijn vrijlating werd hem geen enkele voorwaarde opgelegd. “Een illegale verkrachter van een meerderjarige vrouw voorwaarden opleggen, is niet logisch”, klinkt het. Als illegaal had de man immers geen officieel adres en zou het dus onmogelijk zijn geweest hem op te volgen.

De Dienst Vreemdelingenzaken kon onlangs pas de ware identiteit van de man achterhalen. Lang werd aangenomen dat hij uit Irak kwam, maar dat blijkt Marokko te zijn. Zolang het land van herkomst niet gekend is, kan niemand worden teruggestuurd. Nu dat wel het geval is, zal dat wel kunnen.

“Het is verschrikkelijk dat het opnieuw is gebeurd”, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken. “We zullen hem het land uitzetten zodra hij vrijkomt en zelfs liefst nog tijdens zijn procedure.” “Zulke feiten zijn niet te tolereren”, zei zijn woordvoerster.