Michel Van den Brande opnieuw veroordeeld voor dodelijk werkongeval

Print
Michel Van den Brande opnieuw veroordeeld voor dodelijk werkongeval

Foto: Stefaan van Hul

Voor de tweede keer in amper zes maanden is ondernemer Michel Van den Brande, bekend van het Vier-programma ‘The Sky is the Limit’, veroordeeld voor een dodelijk werkongeval op één van zijn werven. Nalatigheid op het vlak van veiligheid oordeelde de rechter, aldus Het Laatste Nieuws.

Op zijn Facebook-pagina liet Van den Brande weinig aan de verbeelding over. Met woorden als “rotwijf” en de stelling “ik zwijg niet langer en betaal gene euro” maakt hij heel duidelijk niet opgezet te zijn met de veroordeling. Naar eigen zeggen zou hij liever naar de gevangenis gaan dan een schadevergoeding betalen.

Vallende vloerplaten

Chris Mariën was 45 toen hij in 2010 een stalen vloerplaat op het hoofd kreeg. Hij stond op het moment van het ongeval in de takelzone en overleed later aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Van den Brande was toen bijzonder aangeslagen. “Ik verlies niet enkel een goede werknemer,” getuigde hij toen, “maar ook een goede vriend.”

Van den Brande nam toen de begrafeniskosten op zich “als tegenprestatie voor de jarenlange inzet en vriendschap” die hij kreeg van Chris. Toch sleepte de vriendin van de overleden werfleider Van den Brande voor de rechter. De aanklacht: onopzettelijke doodslag en nalatigheid.

De vrouw kreeg deze week van de rechter gelijk. Het vonnis stelde dat Van den Brande wel degelijk nalatig is geweest. Zo had de takelzone, waar het dodelijk ongeval gebeurde, niet vrij toegankelijk mogen zijn.

Hij is nu de vriendin van Chris 12.500 euro morele schadevergoeding, 35.000 euro huishoudschade en 10.000 euro inkomensverlies verschuldigd.

Acht maanden financiële bijstand én boodschappen

Van den Brande reageert furieus in Het Laatste Nieuws. “Ik ben zéér, zéér, goed geweest voor de vriendin van Chris,” raast hij, “Ik heb haar na zijn dood acht maanden lang financieel bijgestaan én geregeld haar boodschappen gedaan. En dan doet ze me een proces aan!”

Verder meent de stellingbouwer niets verkeerds te hebben gedaan. “Het spijt me zeer, maar Chris had niet onder die stelling mogen lopen en al zeker niet al bellend,” vertelde hij nog aan Het Laatste Nieuws.

Dit is de tweede keer in amper zes maanden dat Van den Brande aansprakelijk is voor de dood van een werknemer. Een half jaar geleden stelde de rechter Van den Brande aansprakelijk voor de dood van een werknemer in 2014. Hij overleed in 2014 nadat hij in Brugge op een stelling een stuk metaal op het hoofd kreeg.

Van den Brande kreeg toen 8 maanden voorwaardelijk en 9.000 euro boete, waarvan de helft met uitstel.