Nederlands boerkaverbod in trein, ziekenhuis en op school

Print
Nederlands boerkaverbod in trein, ziekenhuis en op school

Archief. Foto: VUM

Na ruim elf jaar komt het er nu toch van: Nederland zal een boerkaverbod invoeren in het openbaar vervoer, ziekenhuizen en op scholen. Het Nederlands parlement debatteert er vandaag over, maar een meerderheid is voor.

Ondertussen is het elf jaar geleden dat de Nederlandse Tweede Kamer een motie van Geert Wilders aannam. Die motie verzocht de regering “het openbaar gebruik van de boerka” te verbieden. Er werd nooit echt actief iets mee gedaan, tot nu. Al is het huidige voorstel minder vergaand. Zo zullen boerka’s nog steeds zijn toegelaten op straat.

De Nederlandse regering wil de boerka immers alleen verbieden op plaatsen waar het essentieel zou zijn om elkaar te zien voor de veiligheid en dienstverlening. Het gaat dan specifiek over onderwijs- en zorginstellingen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer. Wie op die plekken toch nog het gezicht bedekt, kan een boete van maximaal 410 euro krijgen. Het gaat daarbij niet alleen om boerka’s, maar ook over bivakmutsen en maskers.

Het is nog onduidelijk wanneer het verbod zou ingaan, het wetsvoorstel moet eerst ook nog door de Eerste Kamer, de Nederlandse Senaat, worden behandeld.