Bushokje van Kanne niet langer te koop

Print

Davy Renkens zette het bushokje in Kanne te koop uit protest tegen de afschaffing van de bus naar Maastricht. Foto: eddy vandoren

Riemst -

De busverbinding tussen Kanne en Maastricht blijft bestaan. Na een actie van enkele Kannenaren bij de nieuwe vervoersmaatschappij Arriva is deze gezwicht voor de argumenten.

Vanaf 12 december wordt het busvervoer in Nederlands-Limburg door vervoersmaatschappij Arriva verzorgd. Om te besparen wilde Arriva minder rendabele lijnen stopzetten, zoals de dagelijkse verbinding tussen Maastricht en het Belgisch grensdorpje Kanne.

Onder impuls van Kannenaar Davy Renkens, die zich meteen gesteund wist door dorpsgenoten, studenten en toeristen, werd een actie opgezet tegen de afschaffing van de lijn. Om op een ludieke manier aandacht te trekken zette Renkens het enige bushokje in Kanne te koop of te huur.

Belbus

“Wij schrokken van de grote media-aandacht”, bekent Roos Zevenboom, directiewoordvoerder van Arriva. De maatschappij ontdekte dat de passagierscijfers waarover ze beschikten, verouderd waren en stelde vast dat vooral op de Maastrichtse marktdagen, woensdag en vrijdag, behoorlijk wat inwoners van Kanne gebruik maakten van de bus. “Zo'n 35 passagiers nemen op die dagen de bus, terwijl op de overige weekdagen zo'n 15 tot 20 mensen heen en weer pendelen. Arriva heeft dan ook besloten om de verbinding in stand te houden. Het wordt echter geen aanbodgerichte lijn zoals nu, maar een vraaggestuurde. Met andere woorden: een bus op bestelling, die in principe elk uur kan rijden - tenminste als er een vraag komt - van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, en dat zeven dagen op zeven. We rijden dan met kleine busjes van acht personen; is de vraag groter, dan worden er meerdere busjes ingelegd. Wellicht zal dat op de Maastrichtse marktdagen gebeuren. En als blijkt dat dit een wekelijkse constante is, zal onderzocht worden om toch een permanente vaste verbinding in te leggen.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio