Trump erkent voor het eerst verband tussen mens en klimaatopwarming

Print
Trump erkent voor het eerst verband tussen mens en klimaatopwarming

Donald Trump. Foto: AP

In een langverwacht interview met The New York Times (NYT) heeft president-elect Donald Trump zijn omstreden strategisch adviseur Steve Bannon verdedigd. Hij minimaliseerde ook de slechte naam van Bannons rechtse website Breitbart. Trump wilde een onderzoek naar Hillary Clinton ten slotte nog steeds niet uitsluiten.

Het interview met de New York Times, een gezworen vijand van Trump, had heel wat voeten in de aarde. Eerst klonk het dat de president de krant - die zich tijdens de verkiezingen uitsprak voor Clinton - niet te woord wou staan. Later veranderde hij van mening en stond hij de journalisten van NYT wel een interview toe, zij het voorafgegaan door een gesprek achter gesloten deuren met de uitgever.

De journalisten vroegen eerst naar de aanstelling van Steve Bannon. De strategisch adviseur wordt gelinkt aan de uiterst rechtse beweging alt-right (alternatief-rechts, red.) en andere blanke nationalisten. “Als ik dacht dat hij een racist was of lid van alt-right, dan had ik zelfs niet overwogen hem aan te stellen”, antwoordde Trump. “Ik denk dat de beschuldigingen erg hard zijn voor hem. Ze tonen niet wie hij echt is.”

Breitbart News, de website die Bannon in 2012 oprichtte en die sindsdien zou dienen als een platform voor de soms racistische, antifeministische en anti-establishment-boodschap van alt-right, noemde Trump “zomaar een publicatie”. “Ze brengen verhalen zoals jullie dat doen”, stelde hij tegen de journalisten van de NYT. “Al zijn ze zeker conservatiever. Maar het is een zeer succesvolle nieuwsorganisatie.”

“Nog niets beslist over klimaatakkoord”

Trump erkende ook voor het eerst dat er een verband bestaat tussen de klimaatopwarming en menselijk gedrag. De kersvers verkozen Amerikaanse president staat bekend als een notoir klimaatscepticus. Zo noemde hij de opwarming van de aarde ooit een “uitvinding van de Chinezen, om de Amerikaanse competitiviteit te schaden”.

Trump liet ook uitschijnen dat hij het klimaatakkoord van Parijs, dat de Verenigde Staten onder president Barack Obama ondertekenden, toch een kans zou geven. “Ik bekijk dat van heel erg nabij. Ik heb nog niets beslist”, zo verklaarde Trump. “Alles hangt af van de prijs van het akkoord voor onze bedrijven, en de mogelijke effecten op de Amerikaanse competitiviteit.”

De Republikeinse vastgoedmagnaat verklaarde tijdens zijn verkiezingscampagne meermaals dat de Verenigde Staten zich onder zijn presidentschap meteen uit dat akkoord zouden terugtrekken, maar lijkt daar nu dus op terug te komen.

“Wil de Clintons geen pijn doen”

Trumps campagneleidster Kellyanne Conway verklaarde eerder vandaag dat de toekomstige administratie van Trump geen onderzoek zal doordrukken naar de e-mails van Clinton of naar de Clinton Foundation. “Als de verkozen president, die ook aan het hoofd staat van jouw partij, je nog voor hij zelfs ingezworen is, vertelt dat hij niet verder wil vervolgen, dan is dat een duidelijke boodschap.”

Op de vraag of hij inderdaad kon uitsluiten dat hij van die campagnebijeenkomst afziet, antwoordde Trump echter “nee” tegen de NYT. Tegelijkertijd stelde de president-elect wel dat hij “de Clintons geen leed wilt berokkenen” en wil verdergaan. “Ik ben niet van plan om alles terug te draaien en hier nog eens door te gaan.”

“Mijn bedrijf is onbelangrijk”

Trump kwam ook nog terug op de vragen die gesteld worden bij het mogelijke belangenconflict als president en bedrijfsleider. “De wet staat volledig aan mijn kant, de president kan geen belangenconflict hebben. Mijn bedrijf is zo onbelangrijk voor mij in vergelijking met wat ik doe.”

“In theorie zou ik perfect mijn bedrijf en het land kunnen besturen, maar zoiets is nog nooit gebeurt”, aldus Trump, die de leiding van zijn vastgoedimperium wil doorgeven aan zijn kinderen.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen