Trump zet pers buitenspel bij bekendmaking van zijn eerste beleidsplannen

Print
De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump zijn prioriteiten voor zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis bekendgemaakt. Zijn eerste werk is het terugtrekken van de VS uit het transatlantische handelsakkoord TPP. Hij wil ook een aantal beperkingen voor de energiesector schrappen. Maar over het bouwen van een muur van Mexico of het afschaffen van Obamacare rept hij momenteel met geen woord.

Veel nieuwe regels moeten de Amerikanen niet verwachten beloofde hij. Er mag slechts een nieuwe regulering komen als er twee oude regels worden afgeschaft, belooft hij.

Op zijn eerste dag als Amerikaans president zal Donald Trump de terugtrekking van de VS uit het Trans-Pacifisch Partnerschap in gang zetten. Het vrijhandelsverdrag werd in 2015 getekend door twaalf landen uit het gebied rond de Stille Oceaan. In de video die maandag door zijn overgangsteam verspreid werd, noemde Trump het akkoord dat door huidig president Obama werd gesloten een ‘potentiële ramp’ voor de Amerikaanse economie.

Bij zijn aantreden op 20 januari wil Trump meteen de intentie van de VS om zich terug te trekken uit het vrijhandelsakkoord bekendmaken. ‘In de plaats daarvan, zullen we streven naar eerlijke bilaterale handelsverdragen’, aldus Trump.

Energie

Voorts zei Trump dat zijn administratie meteen werk zal maken van het afschaffen van de beperkingen op energieproductie, inclusief de beperkingen op de productie van schaliegas. Dat moet veel nieuwe, hoogbetaalde jobs opleveren, klinkt het.

Het ministerie van Defensie zal hij opdragen een strategie tegen cyberaanvallen te ontwikkelen, en ook het misbruik van visaprogramma’s zal onderzocht worden.

Overgang

In de video zei de Republikein ook dat de voorbereidingen op het Witte Huis vlot verlopen, en dat zijn team heel ‘efficiënt en effectief’ werkt. ‘Geweldige en getalenteerde mannen en vrouwen, patriotten inderdaad, worden binnengebracht en velen zullen binnenkort deel uitmaken van onze regering en ons helpen Amerika weer groot te maken.’

Media

Trump koos ervoor om de krijtlijnen voor zijn beleid uiteen te zetten in een videoboodschap. De traditie tot dusver was dat de winnaar van de verkiezingen dat op een persconferentie deed. Trump koos ervoor om de media echter links te laten liggen.

Daardoor kreeg hij ook geen vragen voorgeschoteld over de onderwerpen die hij niet zelf aankaartte. Zo zweeg hij over de muur aan de Mexicaanse grens, of het terugdraaien van het gezondheidszorgprogramma van president Obama. Dat waren tijdens de campagne wel twee punten waar Trump stevig op ingezet heeft.