“Mag ik al beginnen huilen, Erik?”

Print
“Mag ik al beginnen huilen, Erik?”

Foto: VIER

Zenuwen troef deze aflevering, dat was duidelijk. Donderdag speelde Andrea Croonenberghs Bieke Ilegems naar huis. Deze aflevering moest ze opboksen tegen nieuwkomer Jan Jaap van der Wal en Gilles Van Bouwel die richting zijn negende overwinning ging.

(Spoiler alert: lees niet verder als je de aflevering van maandagavond nog wil bekijken!)

Wie is de nieuwkomer?

Een nieuwe Nederlander kwam zijn kans wagen voor De Slimste Mens. Jan Jaap van der Wal is een Nederlandse stand-upcomedian en televisiepresentator. Zijn dubbele voornaam verbaast Erik. “Ze zeggen altijd dat Hollanders zuinig zijn, maar in dit geval niet”, legt Jan Jaap laconiek uit.

Voorbereid is hij zeker, want hij speelde al mee in de Nederlandse versie van De Slimste Mens. Sinds 1,5 jaar woont hij ook in België en hij spit voor zijn stand-upcomedy regelmatig alle actualiteit uit.

Hij had in ieder geval een speciale band met jurylid Marc-Marie Huijbregts.

 

Wie zit er in de jury?

Marc-Marie Huijbregts en Maaike Cafmeyer zetelden voor deze aflevering opnieuw samen achter de jurybank. Marc-Marie Huijbregts liet nog even weten dat hij mee gaat doen in de nieuwe afleveringen van Samson & Gert als Jaap Mengelmoes. Deze spraakwaterval werd getemperd door de actrice Maaike Cafmeyer, die met een droge mop en een onschuldig gezicht ook lachsalvo’s wist op te wekken.

Flauwste mop van de jury?

“Ben jij al eens in Thailand geweest, Maaike?” vroeg Erik, nadat de kandidaten vier van de buurlanden ervan hadden moeten opnoemen.

Het vrouwelijke jurylid antwoordde: “Nee nee, we gaan niet zo graag naar het westen.”

“Ja maar, dat ligt wel in het oosten, hé.”

“Dat ligt er al aan van waar je komt, hé, Erik.”

Meest aangebrande grap?

Toen Erik vroeg of Jan Jaap aan anorexia had geleden, liet de stand-upcomedian weten dat hij al van veel dingen last had gehad, maar daarvan nog niet. “Een hazenlip... Sinds mijn vierde...” In het publiek bleef het pijnlijk stil. Jan Jaap moest even uitleggen dat het om een mop ging. “Dit is een grap, daar word je mee geboren.” Iedereen lachte wat ongemakkelijk en Jan Jaap deed er nog een schepje bovenop. “Nee, ik ben besneden door mijn ouders.”

Hoe verliepen de eerste rondes?

Tijdens de eerste ronde was er plots veel nood aan de jury. Er bestond onder andere twijfel over het hoe en waar van een navel. Marc-Marie mocht meermaals een anekdote vertellen om alles te “verduidelijken”. Die ronde sloot Andrea af met 60 seconden, Gilles en Jan Jaap met 80.

Andrea hield haar tijd niet goed in de gaten en die zakte na de tweede ronde tot aan een historische 33. De heren deden het beter, want Jan Jaap scoorde 156 seconden en Gilles verdedigde zijn eerste plaats met 168 seconden. Ook de puzzelronde ging verder in dezelfde trend. Andrea twijfelde veel en haalde als tussenstand slechts 57 seconden. “Mag ik beginnen huilen, Erik?” zei ze al zenuwachtig. Jan Jaap (210) deed ondertussen zijn uiterste best om Gilles (222) bij te benen.

Om de fotoronde af te sluiten liet Jan Jaap zien wat hij had geleerd in de Beyoncé Dance Class. Daar verdiende hij geen punten mee en de tussenstand werd afgeklopt op 334 seconden voor Jan Jaap, 111 voor Andrea en 310 voor Gilles.

In de laatste ronde sprong Gilles (468) toch nog over Jan Jaap (408). Andrea geraakte haar zenuwen niet meer te boven en begon met 132 seconden aan de finale.

Wie is voor minstens één dag De Slimste Mens ter Wereld?

Dat het niet Andrea ging worden was al snel duidelijk, maar de heren streden nog nek aan nek voor de titel van de avond. Uiteindelijk werd Gilles Van Bouwel voor de negende keer op rij De Slimste Mens Ter Wereld met 468 seconden.

Al goed, want als hij er had uitgelegen, had zijn mama de schuld gekregen...

Wie komt er volgende week maandag bij?

Na een finale in mineur namen we afscheid van televisiepresentatrice Andrea - Dréke voor de vrienden - Croonenberghs. Zij zal morgen vervangen worden door Groen-politica Meyrem Almaci.