Zeker 27 doden bij nieuwe IS-aanslag in Afghanistan

Print
Zeker 27 doden bij nieuwe IS-aanslag in Afghanistan

Foto: EPA

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel heeft een zelfmoordterrorist zichzelf opgeblazen in een sjiitische moskee, waarbij zeker 27 mensen omkwamen. Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag ondertussen opgeëist. Dit maakt al de derde grote aanslag van de soennitische terreurgroep tegen sjiitische doelwitten in Afghanistan.

Op maandag vond in de Baqir ul Olum-moskee in het westen van Kaboel een ceremonie plaats ter ere van imam Hussein, de kleinzoon van de profeet Mohammed en een van de martelaars voor de sjiitische moslims. De ceremonie, Arba’een, viert het einde van de 40 dagen rouw die jaarlijks worden gehouden om de dood van Hussein in 680 te herdenken.

Omstreeks 12.30 uur lokale tijd wandelde de zelfmoordterrorist binnen in de moskee en blies zichzelf op. Een voorlopige balans, van het ministerie van Volksgezondheid, spreekt van 27 dodelijke slachtoffers en nog meer dan 80 gewonden. Andere schattingen, zoals die van de VN-missie in Afghanistan, gaan zelfs uit van 32 doden. Er zouden ook kinderen het leven gelaten hebben in de aanslag.

Afghanistan bleef tot voor enkele maanden geleden nog relatief gespaard van het IS-geweld. Maar sinds juli viseerde de terreurorganisatie al enkele keren de sjiitische minderheid in het land. In juli blies een terrorist zichzelf op te midden van een sjiitische protestmars. Daarbij lieten 80 mensen het leven. Vorige maand was een sjiitisch heiligdom het doelwit van een gewapende aanval. Veertien mensen kwamen daarbij om. In diezelfde maand stierven ook veertien mensen bij een explosie in een moskee in de noordelijke provincie Balkh.

Ongeveer twintig procent van de Afghaanse bevolking is sjiitisch.