Na uithaal naar Beyoncé en Jay-Z stopt Kanye West tournee

Print
Na uithaal naar Beyoncé en Jay-Z stopt Kanye West tournee

Kanye West. Foto: AP

Het lijkt van kwaad naar erger te gaan met rapper Kanye West. Afgelopen weekend hield hij het na een half uur optreden voor bekeken, na een tirade aan het adres van collega-supersterren en vrienden Beyoncé en Jay-Z. Vandaag blijkt dat Kanye de rest van zijn ‘Saint Pablo Tour’ geschrapt heeft.

Het was niet de week van Kanye West. Donderdag gaf hij tijdens een optreden toe dat hij niet was gaan stemmen. Dat de rapper daarbij vertelde dat hij voor Trump gestemd zou hebben, werd hem in San Jose, Californië, waar de meerderheid voor Hillary Clinton koos, niet in dank afgenomen.

Het volgende optreden van de ‘Saint Pablo Tour’ - waarmee West zijn nieuwe album ‘The Life of Pablo’ promoot - op zaterdag in Sacramento verliep zo mogelijk nog erger. Na een half uur optreden begon West opnieuw met een tirade.

“Jay, stuur alsjeblieft je moordenaars niet”

Deze keer viseerde Kanye zijn (voormalige?) vriend Jay-Z, omdat die hem te weinig zou hebben gesteund nadat er in Parijs juwelen van zijn vrouw Kim Kardashian gestolen werden. “Bel me niet na de overval om te vragen hoe ik me voel. Kom bij ons langs met je kinderen, alsof we broers zijn.”

Volgens Kanye belt zijn vriend hem sowieso te weinig: “Jay-Z, bel me man. Je belt me nog altijd niet. Ik weet dat je moordenaars hebt. Stuur ze alsjeblieft niet om mijn hoofd. Bel me gewoon”, klonk het verongelijkt.

Ook de vrouw van Jay-Z, zangeres Beyoncé, kreeg nog een veeg uit de pan. “Ik was gekwetst, omdat je blijkbaar hebt gezegd dat je niet wou optreden als mijn video of ‘Hotline Bling’ (een video van Drake, red.) ‘Video of the Year’ werd”, verwees hij naar de MTV Video Awards in 2009, waarbij hij het podium opsprong om het op te nemen voor ‘Queen Bey’.

Zijn fans konden de uitval niet smaken, maar volgens West werd hij “gestuurd om zijn waarheid te verkondigen, zelfs als dat betekende dat hij zijn leven en zijn carrière riskeerde”. Na slechts twee nummers gebracht te hebben, stapte de rapper van het podium met de profetische woorden: “Journalisten, maak jullie klaar voor een vette kluif, want deze show zit erop.”

21 optredens geschrapt

De aanval van West op het sterrenkoppel is op zijn minst bizar te noemen. Jay-Z en Kanye zijn al jaren vrienden en werkten onder andere succesvol samen aan het album ‘Watch The Throne’. Nog niet zo lang geleden verbond Kanye zich bovendien nog exclusief tot Jay-Z’s streamingdienst Tidal. Ook daar lijkt nu echter een haar in de boter te zitten, nadat West naar eigen zeggen niet mocht samenwerken met collega-rapper Drake wegens een dispuut tussen Tidal en concurrent Apple.

Vandaag laat het management van West weten dat hij zijn tour stopzet. “De overgebleven concertdata van de Saint Pablo Tour zijn geschrapt. Tickets worden volledig terugbetaald”, aldus concertorganisator Live Nation. De rapper zou nog 21 keer optreden ter promotie van zijn nieuwe plaat, met een slotstuk op oudejaarsavond in Brooklyn, New York.