Pijnlijk: Welsh' doelpunt tegen Rode Duivels genomineerd als “goal van het jaar”

Print
Pijnlijk: Welsh' doelpunt tegen Rode Duivels genomineerd als “goal van het jaar”

Foto: Photo News

De Internationale Voetbalfederatie FIFA maakte maandag de tien genomineerden bekend die kans maken op de Puskas Award. Dat is de trofee die de Wereldvoetbalbond sinds 2009 uitreikt voor het mooiste doelpunt van het jaar. De doelpunten werden uitgekozen door ex-topspitsen Gabriel Batistuta en Marco van Basten en door vijfvoudig Wereldvoetbalster van het Jaar Marta. Goals gescoord tussen 30 september 2015 en 30 september 2016 kwamen in aanmerking. De fans beslissen in een internetpoll wie uiteindelijk wint.

Eén van de dit jaar genomineerde doelpunten heeft een (zuur) Belgisch tintje. Hal Robson-Kanu staat op de lijst voor de 2-1 die hij op het EK in Frankrijk scoorde in de kwartfinale tegen België. Robson-Kanu zette in de zestien Thomas Meunier, Jason Denayer en Marouane Fellaini op het verkeerde been, voor hij de bal voorbij Thibaut Courtois trapte. Uiteindelijk werd het nog 3-1 voor Wales. Het doelpunt van Robson-Kanu is het enige van het EK. Uit de Champions League is alleen de goal van Saul Niguez van Atletico Madrid tegen Bayern München geselecteerd.

De genomineerde doelpunten

In alfabetische volgorde zijn het de Spanjaard Mario Gaspar, de Zuid-Afrikaan Hlompho Kekana, de Braziliaan Marlone, de Argentijn Lionel Messi, de Braziliaan Neymar, de Spanjaard Saul Niguez, de Welshman Hal Robson-Kanu, de Venezolaanse Daniuska Rodriguez, de Fin Simon Skrabb en de Maleisiër Mohd Faiz Subri die kans maken. Rodriguez is de enige vrouw in het gezelschap.

Geen Rode Duivels dus bij de genomineerden. Benjamin De Ceulaer blijft de enige Belg die ooit van de Puskas Award mocht dromen. De spits van Westerlo, destijds bij Lokeren onderdak, stond in 2011 op de shortlist met tien, maar de top drie haalde hij niet.

Al veel selecites, maar nog nooit een prijs voor Messi

Messi was in 2010, 2011, 2012 en 2015 ook al genomineerd, maar de superster van Barcelona greep telkens naast de hoofdprijs. Deze keer dingt hij naar de trofee met een vrije trap waaruit hij voor Argentinië scoorde tegen de Verenigde Staten op de Copa America Centenario. Zijn Braziliaanse spitsbroeder Neymar maakt eveneens voor de vijfde keer kans. Hij mocht de prijs in 2011 al eens in ontvangst nemen. Deze keer is hij erbij voor een technisch hoogstandje binnen de grote rechthoek, waarmee hij voor Barcelona scoorde tegen Villarreal. Neymar kan de eerste speler worden die een tweede keer op de erelijst komt.

De Portugees Cristiano Ronaldo (2009), de Turk Hamit Altintop (2010), de Slovaak Miroslav Stoch (2012), de Zweed Zlatan Ibrahimovic (2013), de Colombiaan James Rodriguez (2014) en de Braziliaan Wendell Lira zijn de andere ex-winnaars.

Tot 2 december kunnen fans hun stem uitbrengen op de website van de FIFA, waar de doelpunten ook te bekijken zijn. Het doelpunt van Hal Robson-Kanu kan je hier herbekijken. Daarna volgt een tweede online stemronde met drie supergenomineerden. De trofee word maandag 9 januari in Zürich uitgereikt op The Best FIFA Football Awards.