Tom De Cock verbolgen over reactie op blog: “Mensen generen zich niet meer”

Print
Tom De Cock verbolgen over reactie op blog: “Mensen generen zich niet meer”

Foto: VRT Joost Joossen

De Antwerpse radiopresentator Tom De Cock heeft op sociale media geschokt gereageerd op een racistisch commentaar dat binnenkwam onder één van zijn blogs. De schrijver van de bewuste reactie weigerde Toms dochter een Vlaamse te noemen.

“Met alle respect ... uw dochter is geen Vlaamse”, zo begint de lange reactie die de MNM-presentator op Instagram en Facebook postte. De reactie kwam binnen onder een artikel dat De Cock schreef over het vaak iets te Vlaamse speelgoed dat deze dagen in de winkelrekken ligt. Zo merkte hij bij een pop met bruine huidskleur het label ‘etnisch’ op. De Cock en zijn man adopteerden in 2014 een meisje en het is naar eigen zeggen de eerste keer dat zij met racisme te maken krijgt.

Tom De Cock verbolgen over reactie op blog: “Mensen generen zich niet meer”
De bewuste reactie. Foto: Instagram

“Ik heb dit gepost omdat het de eerste keer is dat mijn dochter erin betrokken wordt. Maar vergis je niet: racistische commentaren zijn een groeiend probleem en gebeuren al veel langer”, reageert Tom De Cock als we hem ernaar vragen. “Ik werk al 9 jaar voor de radio en het is in de loop der jaren alleen maar erger geworden. Zeker na de aanslagen van 22/3 is het onvoorstelbaar wat voor onbeschofte reacties we soms per mail of sms binnenkrijgen. Mensen generen zich niet meer om met naam en toenaam de meest racistische uitlatingen te doen.” De Cock heeft zijn eigen manier om ermee om te gaan. “Ik lees die sms’en en mails vaak voor in mijn radioshow. Gekaderd, uiteraard, om mijn luisteraars wakker te schudden. Ik vind dat mijn plicht als presentator. Sinds de aanslagen in Zaventem zijn vluchteling, terrorist en moslim voor velen een synoniemen geworden en dat is een heel gevaarlijke tendens.”

De Cock ontkent de problemen niet. “Natuurlijk liggen er grote uitdagingen voor ons. Natuurlijk moeten we de problemen durven benoemen. Onze multiculturele maatschappij heeft op veel vlakken gefaald. Maar er zijn andere manieren om daarmee om te gaan dan vanuit onze kelder of voor onze laptop angst met angst te bestrijden. Ik stel vast dat de luidste reageerders ook vaak het meest onwetend zijn. Ze mogen gerust eens kennismaken met mijn dochter. Of misschien moeten ze eens mee een Suikerfeest vieren? Roepen mag, maar ik vind dat er grenzen mogen zijn aan het rondbazuinen van objectief foute feiten.”

De regen van steunreacties onder De Cocks aanklacht geeft hem een fijn gevoel. “Toch vind ik dat die eerder stille meerderheid zich nog meer mag laten horen. Enkel dán zal ons geroep het hunne overstemmen.”