Celebs

Moet de Queen renovatie van Buckingham Palace straks zelf betalen?

Print
Moet de Queen renovatie van Buckingham Palace straks zelf betalen?

Foto: Photonews

Als het van heel wat Britten afhangt in elk geval wel. Al meer dan 120.000 mensen hebben de petitie getekend die daartoe oproept. Die kwam er nadat bekend was geraakt dat het paleis van de Queen een grondige renovatie moet ondergaan met daaraan een prijskaartje gekoppeld van liefst om en bij de 430 miljoen euro.

Tien jaar lang zal het naar verluidt duren om Buckingham Palace te renoveren. Bovendien wordt geschat dat de hele operatie zowat 430 miljoen euro zal kosten. Dat zal betaald worden dankzij de koninklijke dotatie die de komende jaren met 66 procent stijgt. Schandalig, vinden veel Britten die daarvoor extra belastingsgeld zullen moeten ophoesten en dat terwijl de Queen zelf over voldoende financiële middelen beschikt.

Ondertussen heeft een petitie die de majesteit ertoe moet aansporen zelf in te staan voor de kosten van de renovatie al meer dan 120.000 ondertekenaars weten te ronselen en de teller blijft aantikken. "Er is een nationale huisvestingscrisis, de gezondheidszorg verkeert in crisis en strenge maatregelen zorgen ervoor dat heel wat diensten die zich in de frontlinie bevinden moeten besparen", zegt initiatiefnemer Mark Johnson. "En nu vragen de royals ons om nog dieper in de geldbuidel te tasten voor de renovatie van Buckingham Palace terwijl de rijkdom van de Queen onschatbaar is. Dit is, in één woord, schandalig."

Verwacht wordt wel dat de renovatie het mogelijk maakt dat het paleis tijdens de zomer langer zal kunnen openblijven en er meer tours georganiseerd kunnen worden die jaarlijks bijna 4 miljoen euro moeten opleveren. Dankzij energiezuinige maatregelen zou de ecologische voetafdruk van het paleis ook met 40 procent dalen. 

Niet te missen