Aantal zieke daklozen afgelopen 10 jaar vertienvoudigd

Print
Aantal zieke daklozen afgelopen 10 jaar vertienvoudigd

Foto: BELGA

Dokters van de Wereld, de organisatie die gratis medische zorg geeft in winteropvangcentra, zag het aantal zieke daklozen op tien jaar tijd vertienvoudigen. Van een honderdtal in 2007, naar 967 in 2015-2016. Dat maakte de organisatie bekend bij de start van het Medisch Winterplan.

De meest voorkomende ziekten worden veroorzaakt door kou en slechte hygiëne. Het gaat dan om infecties van de ademhalingswegen, een gebrek aan tandhygiëne, dermatologische aandoeningen maar ook steeds meer tuberculose. Daarnaast kampen veel daklozen met psychische problemen.

Er zijn ook steeds meer vrouwelijke daklozen en alsmaar vaker zijn zij het slachtoffer van seksueel geweld.

Vooral Brussel is een daklozenstad geworden, stellen de dokters vast. Het aantal daklozen steeg daar van 725 in 2008 naar 1517 in 2014. Die Brusselse daklozen worden maar best niet ziek, want 70 procent van de daklozen heeft geen eigen huisarts op het moment dat ze in contact komen met de Dokters van de Wereld. Wanneer het Winterplan eindigt in april, blijven veel daklozen bovendien ziek achter.

“OCMW ‘s verlenen vaak pas toegang tot zorg als je kan bewijzen dat je een vast adres hebt”, zegt Nel Vandevannet, Directeur Belgische projecten bij Dokters van de Wereld, in een persbericht. De hulporganisatie vraagt dan ook om een administratieve vereenvoudiging en om medische hulp die niet afhangt van een verblijfadres.