Twee jaar cel voor man die geld eist omdat hij plantage niet kon opstellen

Print
Twee jaar cel voor man die geld eist omdat hij plantage niet kon opstellen

Foto: Tom Palmaers

Meeuwen-Gruitrode -

Een 58-jarige Nederlander kreeg maandag een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 1.200 euro omdat hij een koppel uit Meeuwen-Gruitrode bedreigde met het ontvoeren en vermoorden van hun kinderen. De vijftiger wilde een cannabisplantage opstellen in de woning van het koppel, dat daar naar eigen zeggen niets mee te maken wilde hebben. Ze hadden die intentie helemaal niet, klinkt het. Omdat dat niet doorging, perste hij de slachtoffers af en eiste hij centen.

De vijftiger verbleef destijds samen met de zoon van het koppel in een gemeenschappelijk cel. Daar beraamde de Nederlander een plannetje om een cannabisplantage op te stellen in de ouderlijke woning van zijn celgenoot. Hij liet in zijn opdracht plantjes aankopen door een stroman en stuurde zijn hulpje naar de woonst om te checken of het gebouw bruikbaar was om een plantage in onder te brengen. Jammer genoeg voor hem, bleken de ruimtes te klein en konden ze niets aanvangen met de reeds gekochte plantjes.

Ontvoering

Enkele jaren later, op 11 december 2014, stond de man bij de ouders van zijn vriend aan de deur. Hij eiste schadevergoedingen van 2.500 euro en 1.800 euro omdat hij de plantage nooit heeft kunnen opstellen. Wanneer het koppel hem niet zou betalen, dreigde hij hun zoon te ontvoeren en vermoorden. Uit angst overhandigde het koppel hem de centen.

De man kreeg voor de rechter in Tongeren een celstraf van twee jaar. Hij moet de slachtoffers de gelden terugbetalen als ook een morele schadevergoeding van 250 euro.