© google, michelin

Michelin heeft nog geen opvolger voor 'De Karmeliet'

Voor het eerst in jaren heeft België geen drie driesterrenrestaurants meer: nu 'De Karmeliet' zijn deuren heeft gesloten, hebben alleen 'Hertog Jan' in Zedelgem en 'Hof van Cleve' in Kruishoutem nog drie sterren. Sergio Herman en Nick Bril kunnen hun stunt met 'The Jane' van de voorbije twee jaar niet overdoen en behouden twee sterren.

tib, jns

Michelin neemt dit jaar afscheid van 'De Karmeliet', het toprestaurant van Geert van Hecke dat in september zijn deuren sloot. 'De Karmeliet' stond sinds 1984 vermeld in de gids en wist twintig jaar na elkaar drie sterren te houden. Van Hecke wil zich met zijn nieuwe restaurant Zet'Joe, dat over twee weken opent, focussen op een kleinschaliger project. Dat maakt dat 'Hof Van Cleve' van chef Peter Goossens en 'Hertog Jan' van chef Gert De Mangeleer als enige driesterrenrestaurants aan de Belgische top blijven staan.

Er is dus geen opvolging bij de tweesterrenrestaurants, waar de lijst met onder meer 'The Jane', 't Zilte', 'De Jonkman', 'Bon Bon', 'Comme Chez Soi' en 'Sea Grill' hetzelfde blijft als vorig jaar. In het Groothertogdom Luxemburg werd wel een tweede ster toegekend aan Mosconi, dat meteen het enige tweesterrenrestaurant in Luxemburg is.

In totaal kregen elf nieuwe restaurants hun eerste ster, waaronder Castor in Beveren-Leie, waar Maarten Bouckaert, een voormalige souschef van Peter Goossens, in de potten roert. Hij is pas elf maanden open, maar krijg nu al zijn eerste ster en lof voor de manier waarop hij "klassiek raffinement zeer mooi weet te combineren met moderne ideeën en associaties", aldus Michelin. Ook de jonge chefs Thijs Vervloet van Colette in Westerlo en Sébastien Ververken van Vol-Ver in Marke kregen lof van Michelin. Maar het zijn niet alleen jonge chefs die bekroond worden: Kelderman in Aalst heeft zijn eerste ster vast omwille van de manier waarop chef Bart Tastenhoye de kwaliteit van topproducten weet te accentueren. In Nieuwkerken-Waas krijgt chef Edwin Van Goethem van 't Korennaer lof om zijn creativiteit en de harmonie van smaken.

In Brussel wordt Bozar Brasserie geprezen om de herkenbare gerechten die naar een hoger niveau getild worden, bij La Villa Emily zijn het de klassieke mediterrane smaken die de boventoon voeren en bij Wine in The City zoekt chef Eddy Münster naar de juiste bewerking om een fijne smaakharmonie te creëren, midden in een restaurant/wijnwinkel.

De Michelingids België en Luxemburg is te koop vanaf 24 november voor 21,95 euro en bevat 143 sterrenrestaurants.

Bekijk hieronder het volledige overzicht op kaart.

Niet te missen