Rotatiegieten milieuvriendelijker dankzij “wereldprimeur” van bedrijven uit Limburg en Antwerpen

Print
Bilzen -

Twee Vlaamse kmo’s, waarvan een uit Bilzen, hebben een manier ontwikkeld om de productie van holle voorwerpen energiezuiniger en sneller te doen verlopen, door de verhitting veel lokaler te laten plaatsvinden. Volgens het Innovatiecentrum Antwerpen gaat het om een wereldprimeur. De technologie wordt mogelijk internationaal verspreid.

Holle voorwerpen zoals regenwatertanks of vuilbakken kunnen geproduceerd worden via ‘rotatiegieten’. Bij dat proces wordt een voorgevormde mal gevuld met kunststofpoeder. In een oven wordt de mal om twee loodrechte assen gedraaid. Zo smelten de korrels en zetten ze zich tegen de wand vast. Na afkoeling kan de vorm uit de matrijs worden verwijderd.

Door het opwarmen in de oven is rotatiegieten erg energie-intensief, maar de bedrijven Plastigi (Herentals) en AMS Robotics (Bilzen) ontwikkelden de afgelopen jaren technologie die de ovens overbodig maakt. “Bij klassiek rotatiegieten gaat 95 procent van de energie verloren. We zochten een methode om die verwarming lokaal, nabij de matrijs te doen. De nieuwe robot draait de matrijs rond, terwijl via een ingenieus systeem van kanalen in de matrijs de elektrische verwarming gebeurt”, klinkt het.

Op die manier daalt volgens de bedrijven niet enkel het energieverbruik, maar is de productietijd korter en worden de arbeiders ontlast omdat de robot een deel van het tilwerk op zich neemt. Ze namen een octrooi op hun ‘Robomould’-technologie en willen deze op de markt zetten in Europa, de Verenigde Staten en China.

Het project kreeg ondersteuning van het Innovatiecentrum Antwerpen. De technologie wordt genoemd als een innovatie die mogelijk productie uit lageloonlanden opnieuw naar Vlaanderen brengt.