Food

Tonijn uit blik vaak helemaal niet 'duurzaam gevangen'

Print
Tonijn uit blik vaak helemaal niet 'duurzaam gevangen'

Foto: Shutterstock

Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat heel wat van de tonijn uit blik die in de winkelrekken van Nederlandse supermarkten ligt helemaal niet ecologisch wordt gevangen. En dat terwijl er op de blikjes vaak termen terug te vinden zijn als 'duurzaam gevangen' en 'met respect voor de natuur'. Greenpeace zelf noemt het "blik vol valse beloftes".

"Als consument wil je natuurlijk geen ingeblikte tonijn kopen die is overbevist, of gevangen op een manier waarbij ander zeeleven zoals zijdehaaien sterven. Op zoek naar die garantie, vroegen we dit jaar aan zeven tonijn-in-blik-merken in Nederland welke tonijn zij vangen en hoe ze dat precies doen", klinkt het bij Greenpeace. "Gebaseerd op deze gegevens en op onze eigen onderzoeken, vormden we een goed beeld van de praktijk. Bedreigde tonijn wordt gelukkig veelal met rust gelaten, maar schadelijke vismethodes inclusief bijvangst zijn nog steeds aan de orde van de dag."

Greenpeace heeft het vooral moeilijk met tonijn-in-blik-producent John West waar het al een aantal jaar campagne tegen voert. Het merk beloofde vijf jaar geleden om in 2016 volledig te stoppen met het gebruik van lokvlotten (constructies in open zee die ook andere vis lokken die daardoor mee in de netten verzeild raken). Nu blijkt echter dat 95 procent van de vangst dit jaar nog altijd met deze schadelijke vismethode wordt bovengehaald. Omdat John West deel uitmaakt van het grootste tonijnvisserijbedrijf ter wereld, Thai Union, is het volgens Greenpeace extra schadelijk dat het merk zijn beloftes niet nakomt. 

Maar John West is niet de enige slechte leerling van de klas, ook Deep Blue en Nixe, het huismerk van Lidl, doen het slecht op de ranglijst. Zo ook Princesse, dat ondanks een gelijkaardige belofte als John West nog steeds 90 procent van de tonijn opvist met lokvlotten. Bij Rio Mare gaat het om 69 procent.

 

Niet te missen