De Block: “Al orde op zaken gesteld bij verschillende ereloonsupplementen”

Print
De Block: “Al orde op zaken gesteld bij verschillende ereloonsupplementen”

Foto: BELGA

Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) heeft al bij verschillende ereloonsupplementen orde op zaken gesteld. Dat zegt haar woordvoerster maandag in een reactie op de nieuwe Ziekenhuisbarometer van de CM.

Uit de CM-analyse blijkt dat meer dan 60 procent van de gemiddelde factuur voor een eenpersoonskamer in het ziekenhuis bestaat uit ereloonsupplementen. Vijf jaar geleden maakten die ereloonsupplementen nog 56 procent uit van de factuur. De CM en oppositiepartij sp.a vragen dat de supplementen zouden worden afgeschaft. Ze zijn immers mee verantwoordelijk voor de duurdere ziekenhuisopnames.

In een reactie wijst minister De Block erop dat er sinds juli vorig jaar geen ereloonsupplementen mogen aangerekend worden voor dagopnames in twee- en meerpersoonskamers. Wat borstreconstructies betreft, worden de ereloonsupplementen voortaan beperkt tot 100 procent in een eenpersoonskamer en afgeschaft in twee- of meerpersoonskamers. Ook bij klinische biologie worden de supplementen beperkt en zijn er voorwaarden gesteld.

Dinsdag komen de ereloonsupplementen ook ter sprake in de commissie Volksgezondheid van de Kamer. De Block wil in de ziekenhuiswet expliciet laten inschrijven dat patiënten altijd het recht hebben op hetzelfde aanbod aan kwaliteitsvolle gezondheidszorg, of ze nu in een individuele, een twee- of een meerpersoonskamer liggen.

Tot slot laat De Block nog weten dat er in het huidige akkoord tussen artsen en ziekenfondsen, de zogenaamde Medicomut, staat dat er voor het einde van het jaar 2017 een debat moet plaatsvinden over de ereloonsupplementen.