Food

Na de insectenburger, de rattenburger

Print
Na de insectenburger, de rattenburger

Foto: Krasnodar Bistro

Terwijl in andere delen van de wereld alle truken van de foor worden bovengehaald om ze uit te roeien, hebben verschillende restaurants in Moskou de rat gewoon op hun menukaart gezet.

Ook in de Moskovitische restaurantwereld heerst een cultuur om vaker lokale producten op de kaart te zetten. En dat is slecht nieuws voor de beverrat, die in het zuiden van Rusland al langer wordt opgegeten, en nu ook op menig bord in de hoofdstad te vinden is.

De Krasnodar Bistro bijvoorbeeld verkoopt verschillende gerechten op basis van het diertje, zoals hotdogs en hamburgers. The Guardian-correspondent Shaun Walker wilde die laatste zelf proeven en vond hem redelijk goed, met sappig, maar ‘vrij smaakloos’ vlees. De smaak deed hem denken aan kalkoen en varkensvlees.

Wie bij ratten denkt aan ziektes, wordt gerustgesteld. ‘Het is eigenlijk een ontzettend proper diertje’, aldus Takhir Kholikberdiev, chef en eigenaar van het restaurant. ‘Het is niet alleen een herbivoor, maar het wast ook al zijn eten voor het op te eten. Bovendien is het vlees van beverratten rijk aan omega-3. Veel dokters en voedingsdeskundigen raden het aan.’

Beverratten kunnen zich net als hun soortgenoten ongelooflijk snel voortplanten, waardoor ze een goedkoop product zijn. Hun vacht werd vroeger gebruikt voor wie de traditionele, maar dure vossen- of nertsmantels niet kon betalen, waardoor ze veelvuldig werden gekweekt. Het vlees dat overbleef, werd gebruikt voor een stoofpotje.

Niet te missen