Anke Van dermeersch weigert ontslag te nemen als senator: “Ze kunnen mij niet dwingen”

Print
Filip Dewinter en Anke Van dermeersch leggen zich niet neer bij de sanctie die ze van de partijtop van Vlaams Belang kregen na hun bezoek aan Gouden Dageraad. Van dermeersch gaat in een brief uitleg geven over de affaire want “er is geen procedure geweest om tegen in beroep te gaan”.

Vlaams Parlementslid en gemeenschapssenator Anke Van dermeersch weigert ontslag te nemen als senator. Zij werd zondag uit het partijbestuur gezet na een bezoek aan de Griekse neonazistische partij Gouden Dageraad. Zowel Van dermeersch als Dewinter, die op die bijeenkomst als spreker te gast was, leggen zich niet neer bij beslissing van het partijbestuur.

“Ze kunnen mij niet dwingen om ontslag te nemen als senator”, zegt Van dermeersch. “Dat ik uit het partijbestuur ben gezet, zat er aan te komen. Van Grieken heeft de statuten onlangs gewijzigd om mij eruit te krijgen.”

“Geen beroep”

Van dermeersch zal in een brief aan de partijraad van Vlaams Belang uitleg geven bij de reis die ze samen met onder anderen Filip Dewinter ondernam naar Griekenland. Berichten als zouden ze in beroep gaan tegen de beslissing van het partijbestuur kloppen niet, zegt Van dermeersch. “Er is niet eens een procedure geweest om tegen in beroep te gaan.”

Ook maandag vindt er een vergadering van het partijbestuur van het Vlaams Belang plaats, waar de beruchte Griekenlandreis aan bod had moeten komen. “Maar in een hysterische bui en zonder mij te horen, nam het partijbestuur zondag al haar beslissing”, aldus Van dermeersch. Op de vergadering van maandag is ze naar eigen zeggen dan ook niet meer welkom omdat ze zondag geschrapt werd als lid van het partijbestuur.

“Ploegspel’

“Politiek is een ploegspel”, verklaarde Van Grieken eerder. “Je kunt niet scoren als iemand voortdurend owngoals maakt. Er is een verschil tussen ‘spreken met’ en ‘spreken voor’, en dat heb ik Filip zaterdag ook gezegd. Het kan onmogelijk zo zijn dat we de indruk wekken op dezelfde lijn te zitten als Gouden Dageraad.”