Nieuwe terreuraanslag in Frankrijk verijdeld

Print

Tijdens een antiterreuroperatie in Franrijk is in de nacht van zaterdag op zondag “een nieuwe aanslag verijdeld”. Er zijn in Straatsburg en Marseille in totaal zeven verdachten opgepakt. Dit heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve maandag bekendgemaakt. Mogelijk was het commissariaat of de traditionele kerstmarkt in Straatsburg een doelwit, aldus de krant Le Parisien. Die markt was al in 2000 doelwit van een aanslag. Ook kan Marseille in het vizier zijn gekomen.

De arrestanten zijn tussen 29 en 37 jaar oud. Zij hebben de Franse, Marokkaanse en Afghaanse nationaliteit. Zes waren geen bekenden van de inlichtingendiensten, de zevende, een Marokkaan “wiens woonst niet in Frankrijk was” is door een “partnerland” gesignaleerd.

In België is er in het kader van deze zaak geen arrestatie gebeurd, laat het Belgisch federaal parket weten.

Nieuwe terreuraanslag in Frankrijk verijdeld
Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve Foto: AFP

Eerste arrestaties na EK Voetbal

Het onderzoek dat voorafging aan de arrestaties liep al meer dan acht maanden. Een en ander heeft ervoor gezorgd dat een “lang tevoren voorziene terreurdaad op ons grondgebied is vermeden”, aldus Cazeneuve.

Hij legde uit dat op 14 juni, enkele dagen na de start van het EK Voetbal in Frankrijk, een eerste serie arrestaties van vijf verdachten met banden met hetzelfde netwerk heeft plaatsgevonden. Twee van de vijf bleven opgesloten.

“Het onderzoek moet nu de onderscheiden rollen van de arrestanten uitklaren en uitmaken of de verijdelde aanslag een gecoördineerde aanval was, tegelijkertijd op meerdere plaatsen”, in Frankrijk, zei de minister. Verdere details over de aanslagplannen gaf hij niet.

Al 418 arrestaties

Sinds begin dit jaar zijn in Frankrijk al 418 verdachten opgepakt in verband met terreurnetwerken. In november alleen al zijn er 43 mensen in de kraag gevat, aldus Cazeneuve.