Overleden gedetineerde zonder medeweten van familie begraven: "We konden zelfs geen laatste groet brengen"

Print
Overleden gedetineerde zonder medeweten van familie begraven: "We konden zelfs geen laatste groet brengen"

Foto: WAS

Vanessa D’Haese werd pas een week na de dood van haar vader op de hoogte gebracht. Hij overleed in de gevangenis van Merksplas en is zonder hun medeweten begraven, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Exact een week na de dood van Ronald D’Haese werd zijn familie op de hoogte gebracht met een droge mail. “Ik wist niet wat ik las,” vertelt ze aan Het Laatste Nieuws,”we konden zelfs geen laatste groet brengen.”

De man zat sinds vorig jaar in de cel nadat hij zijn voorwaarden, opgelegd na een eerdere veroordeling voor drugsfeiten, geschonden had. Het contact met zijn familie was verwaterd maar zijn twee dochters zag hij nog van tijd tot tijd. De mail die ze kreeg sloeg in als een bom want niet enkel was haar vader overleden aan een hartaderbreuk, hij bleek intussen al begraven.

Bovendien wenste hij gecremeerd te worden. “Het enige wat ons nog rest, is een hoopje zand op het kerkhof,” vertelt Vanessa, “een schijnbaar anoniem graf. Pijnlijk. Héél pijnlijk. Hij heeft in de gevangenis nog een kapeldienst gekregen waarbij andere gevangenen mooie dingen hebben gezegd. Wij hebben die kans niet gehad.”

De familie onderzoekt nu of ze het lichaam kunnen opgraven om het alsnog te cremeren. De gevangenis zit naar eigen zeggen bijzonder verveeld met de zaak maar stelt ook al het mogelijke te hebben gedaan om de familie op de hoogte te brengen. Zij speelden het overlijden door aan de politie maar die maken enkel melding van verdachte overlijdens.