Project voor couveusekindjes overgewaaid uit Denemarken

Deens inktvisjesproject helpt couveusekindjes en dementerenden

Print
Deens inktvisjesproject helpt couveusekindjes en dementerenden

De gebreide inktvisjes hebben een heilzaam effect. Foto: SB

Leopoldsburg -

In het woon-zorgcentrum (WZC) Reigersvliet neemt een deel van de dementerende ouderlingen sinds kort deel aan het Deense inktvisjesproject. De gebreide inktvisjes werden oorspronkelijk gemaakt als therapeutisch middel voor couveusekindjes, maar helpen ook dementerende ouderen. “Ze zijn er soms urenlang mee bezig.”

Amper 3 jaar geleden kwam een Deense mevrouw op het idee om voor een veel te vroeg geboren kindje een inktvisje te haken. Zodra het baby’tje het knuffeltje in handen kreeg, bleek dat een rustgevend effect te hebben. Het kindje prutste ook niet langer aan de sondes in de couveuse. Kort nadien kwam in Denemarken een project op gang waarbij een groep vrijwilligers spontaan inktvisjes begon te haken voor de couveusekinderen. Ondertussen is dit idee ook naar België overgewaaid. Meer nog, naast de ziekenhuizen krijgen nu ook woon-zorgcentra gratis gebreide inktvisjes aangeboden voor therapeutische doeleinden.

In WZC Reigersvliet merkten de ergotherapeuten dat een belangrijk deel van de dementerende senioren die knuffeltjes op een speciale manier hanteerden, en dat ze van de interactie ook rustiger werden. “Naast de gewone knuffels beschikken wij over voelkussens en een voelband, en sommigen van onze gasten zijn daar urenlang mee bezig. Anderen werden geprikkeld door nieuwsgierigheid. Kortom, met dit eenvoudig middel hebben wij de levenskwaliteit van een aantal bejaarden een beetje kunnen verbeteren. Dat we dit gratis aangeboden kregen door vrijwilligers verdient respect en waardering”, getuigen Daisy Belmans en Evi Coenen van het WZC.

De Beringse Rosette Newman is sinds enkele jaren de ambassadrice van het Inktvisjesproject in Limburg. Samen met een vijftigtal haaksters probeert zij jaarlijks zo’n 1.200 inktvisjes af te werken voor vroeggeboren kindjes. “Er moet aan een hele reeks voorwaarden voldaan zijn voor we de werkstukjes verdelen. De veiligheid van de kindjes komt altijd op de eerste plaats. Dat maakt dat een aantal afgekeurde stukjes geschonken worden aan de woon-zorgcentra. We zijn uiteraard blij dat ze daar zinvol gebruikt worden en eigenlijk verbaast het ons weinig dat ze ook daar een heilzaam effect hebben.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio