Meerderheid kibbelt over privatisering politietaken

Print
Meerderheid kibbelt over privatisering politietaken

Foto: Photo News

Regeringspartij Open Vld heeft een lijst samengesteld van twintig politietaken die volgens haar evengoed door private bewakingsfirma’s uitgeoefend kunnen worden, zo schrijft De Standaard maandag. Het gaat onder meer om sweepings, het bekijken en beheren van camerabeelden, de opleiding en inzet van honden, het bedienen van drones en “alle vormen van veiligheidstoezicht en controle op personen”. Met zijn voorstel jaagt Open Vld minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op, CD&V staat zeer weigerachtig tegenover de liberale voorstellen.

Jambon komt binnenkort met een initiatief om de wet op de private veiligheid uit te breiden, maar daar wachten Open Vld-Kamerleden Sabien Lahaye-Battheu en Katja Gabriëls dus niet op. “Een veiligere samenleving tegen een aanvaardbare kostprijs is het uitgangspunt”, legt Lahaye-Battheu de partijvoorstellen uit. “We moeten van private bewakingsfirma’s volwaardige spelers maken.”

CD&V’er Franky Demon reageert afwijzend op het uitbesteden van alle politietaken waar ook maar enigszins geweld of dwang bij zou komen kijken. “Dat private agenten iemand vragen om zijn identiteitskaart te tonen, moet kunnen. Maar razzia’s uitvoeren vinden wij bijvoorbeeld een taak van de politie”, aldus Demon. Hij wil ook niet weten van het einde van het overstapverbod voor politieagenten: zij moeten een ‘frigoperiode’ van vijf jaar respecteren als ze willen overstappen naar de private sector.

Dit debat over de uitbesteding van veiligheidstaken staat los van het kerntakenplan voor de politie, waarover binnen de federale regering wel een consensus bestaat.