School organiseert wafelenbak voor door brand getroffen gezin

Wafelenbak voor kind zonder speelgoed: “Hij verdient een Sinterklaasfeest”

Print

Directeur Guy Raets en juf Claire Brialmont met het gezin Luvuadi: Papa Daniel, mama Adèle en hun drie kinderen Glode (16), Lidya (13) en Benedickt (9). Foto: Jozef Croughs

Alken -

Basisschool Sint-Joris in Alken heeft een wafelenbak opgezet om leerling Benedickt (9) een leuke sinterklaas te kunnen bezorgen. Bij een brand vorige maand ging al het speelgoed van de jongen verloren. “De actie werd op touw gezet door juf Claire”, zegt directeur Guy Raets. “Maar er scharen zich ook al heel veel families achter de benefiet.”

Op 4 oktober trof een zware brand de Alkense familie Luvuadi, nadat de motor van hun diepvries oververhit geraakte en ontplofte. Papa Daniel, mama Adèle en hun drie kinderen Glode (16), Lidya (13) en Benedickt (9) moesten hun huis verlaten. Benedickt, die in Alken school loopt in basisschool Sint-Joris, verloor ook nog eens al zijn speelgoed en multimedia.

Facebook

Om de familie een hart onder de riem te steken, organiseert de school daarom een wafelenbak. “Het is niet de bedoeling om het gezin puur financieel te steunen”, legt Guy Raets, directeur van Sint-Joris, uit. “Daar dient de verzekering voor. Maar we willen Benedickt graag een fijne sinterklaas bezorgen. Alle multimedia en speelgoed van de jongen raakte vernield door de brand. Het hoeft geen betoog dat de ouders het in deze omstandigheden niet gemakkelijk hebben. De actie werd op touw gezet door Claire Brialmont, Benedickts juffrouw van het derde leerjaar. Ze kon meteen rekenen op de sympathie van heel wat ouders, die het bericht massaal op hun Facebookpagina’s deelden”, zegt Raets.

Nederland

Na de brand kreeg het gezin een eerste opvang in een vakantiewoning in Kortenbos. Die werd intussen ingeruild voor een huurwoning in dezelfde buurt. “We hoopten dat de familie begin november definitief in een huurwoning in Alken terechtkon, maar dat kan voorlopig nog niet”, weet de Alkense OCMW-voorzitter Frank Vroonen. “We blijven dus verder zoeken naar een geschikte oplossing.”

Ook de familie hoopt zo snel mogelijk terug in Alken te kunnen wonen, waar ze drie jaar geleden naartoe verhuisden vanuit Nederland. “Ik ben van Congolese afkomst, maar mijn kinderen zijn allemaal in Nederland geboren”, zegt Daniel. “In Alken voelden wij ons echt thuis. Vriendelijke buren en behulpzame mensen. Benedickt gaat er nog steeds naar de lagere school, mijn andere kinderen volgen les in Hasselt. Ze hebben daar hun vrienden, en mijn vrouw en ik werken er ook in de buurt. Wij hopen zo snel mogelijk terug naar Alken te kunnen verhuizen.”

Intussen moet de familie zich weten te redden met de aangeboden hulp van vrienden en kennissen. “Wij hebben alles verloren bij de brand en hebben het financieel niet breed”, zegt Daniel.. “We missen nog heel wat toestellen en huishoudapparaten om met ons gezin iets comfortabeler te kunnen leven. Dan denk ik aan een koelkast en diepvries”, besluit de papa van Benedickt.

Wie de familie wil steunen kan terecht bij basisschool Sint-Joris op 011/31.26.85.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio