Deschacht in steeds nauwere schoentjes

Print
Deschacht in steeds nauwere schoentjes

Foto: Photo News

Het blijft wachten tot de Kansspelcommissie het onderzoek naar gokkende spelers afrondt, maar Olivier Deschacht én de andere gokkende voetballers – Knowledge Musona (KV Oostende), Tuur Dierckx (Antwerp) en Laurent Henkinet (ontslagen bij Waasland-Beveren) – riskeren minstens een boete en theoretisch ook een celstraf. Ook lopen ze het risico dat ze geschorst worden als voetballer. Inzetten op eigen wedstrijden is in alle omstandigheden verboden binnen het bondsreglement.

Anderhalve maand nadat uitlekte dat er in 2013 met de Unibet-account van Olivier Deschacht op verlies tegen PSG werd ingezet, blijkt dat er nog een wedstrijd is waarin op een nederlaag werd gewed. Maar in tegenstelling tot de match tegen PSG (0-5) stond Deschacht op 23 november 2013 wél op het veld tegen Benfica. Anderlecht verloor met 2-3, wat voor 200 euro inzet precies 800 euro winst opgeleverd zou hebben.

Maar de Belgische Voetbalbond moet het onderzoek afwachten alvorens zelf in actie te kunnen treden. “Ik heb vier spelers uitgenodigd voor een gesprek om alvast te horen wat ze te zeggen hadden. Maar het is de Kansspelcommissie die de gokaccount onderzoekt. Als dat afgesloten is, zullen wij dat opvragen en overgaan tot disciplinaire vervolging”, zegt bondsprocureur Marc Rubens. “Het mag duidelijk zijn dat wie gokte niet aan een disciplinaire sanctie zal ontsnappen. Als Deschacht zegt dat zijn broer gokte maar hij hem geholpen heeft, dan hangt hij ook. Maar we mogen geen voorbarige conclusies trekken.”

Olivier Deschacht riskeert al zeker een boete voor nalatigheid. Gokken op eigen wedstrijden, ook al is het dan door een broer, staat volgens Rubens niet gelijk met matchfixing. “Kijk, als iemand miljoenen verdient en voor 20 euro winst op een wedstrijd gokt, dan mag dat niet. Maar het is geen ramp. Als je 20.000 euro kan winnen bij wijze van winstpremie, of zelfs 10.000 euro voor een gelijkspel, waarom zou een speler de kip met de gouden eieren slachten voor een schamele winst bij een gok op zijn eigen wedstrijd?”