Anderlecht-coach Weiler en zijn spelers niet op zelfde lijn

Print
Anderlecht-coach Weiler en zijn spelers niet op zelfde lijn

Foto: Belga

Met 4 op 15 is het crisis bij Anderlecht. Voor de rust draaide paars-wit nog goed mee in de topper tegen Zulte Waregem, maar na de pauze gooide coach René Weiler zijn systeem om en verloor RSCA in vier minuten het noorden en de match. Ja, ook door een onterechte penalty, maar de spelers lieten uitschijnen dat ze de keuzes niet begrepen en dat zij het anders hadden willen aanpakken. Geen goed teken.

René Weiler wil het DNA van Anderlecht wijzigen. Daar moeten zowel de club als de spelers aan wennen, want het is ongebruikelijk dat een coach in de krant zo hard uithaalt naar zijn kern als Weiler vorige week. Maar daar koos RSCA voor, en waarom moet het dan nog verzacht worden als de trainer vindt dat Tielemans een “te beschermde chouchou” is en Hanni “niet klaar is om de ploeg op sleeptouw te nemen”?

Maar zelfs dan kwam de kritiek in de Brusselse kleedkamer hard aan. Ook al omdat de coach zijn – soms eigenzinnige – keuzes niet in twijfel trok. In Waregem toonden de spelers zich weliswaar professioneel genoeg om te knokken voor de zege. Vooral omdat Weiler zijn ploeg in een herkenbare 3-5-2 liet voetballen waarbij iedereen op zijn beste plaats stond. Zo konden flankspelers Chipciu en – jawel – Obradovic zich uitleven en speelde Spajic in een driemansdefensie. Ja, er was een fout van Roef, maar na 45 minuten leidde paars-wit met 1-2 dankzij Teodorczyk. “Een stomme tegengoal, maar we reageerden goed”, aldus Weiler.

Steun brokkelt af

Maar dan. Chipciu viel uit. Weiler was van plan om hem te vervangen door Sowah, maar na overleg met zijn assistenten koos hij alsnog voor Bruno. En aan de pauze schoof hij nog meer. Wie Badji brengt voor Stanciu, weet dat je voetballend vermogen verliest, ook al was de Roemeen weer zwak. Bovendien moest Dendoncker dan naar de defensie, waardoor het hart van het middenveld werd aangetast en centrale verdediger Spajic opeens rechtsmidden stond

Had Weiler Chipciu dan niet beter simpelweg gewisseld voor Sowah in plaats van zo veel te veranderen? “Ik wilde meer power met constantere spelers”, luidde de uitleg. “Want Zulte Waregem maakte het ons moeilijk met die ballen in onze box.”

De spelers waren het daar niet mee eens. “Tijdens de rust zeiden we onder elkaar (sic!) dat we offensief moesten blijven spelen en voor die 1-3 gaan”, aldus aanvoerder Sofiane Hanni. “We hebben geen team dat een resultaat kan vasthouden, maar net offensieve spelers die Zulte Waregem konden enerveren. De coach wilde met Badji meer evenwicht en hij hoeft ons zijn keuzes niet uit te leggen, maar we speelden niet meer in functie van de types die we hebben. We liepen achteruit, waardoor de aanvallers de bal te ver van de goal moesten opvragen. Dan kwamen de lange ballen die geen geschenk waren voor Teo. We moeten onszelf dringend in vraag stellen. Dit is niet het voetbal van Anderlecht en een groepsgesprek dringt zich op.”

Want als de spelers al onder elkaar gaan overleggen over de aanpak, dan brokkelt de steun voor de coach stilaan af. Het enthousiasme van het elftal deinde weg na de rust. Ook al omdat een sterk Zulte Waregem nog voor de vijftigste minuut doorstoomde naar 3-2.

Geen mea culpa

“Wat Hanni zegt, is zijn mening”, repliceerde Weiler. “We beslisten alles samen en ik ben nog altijd overtuigd dat het juist was. Hier wordt te veel gepraat over het systeem. Wat kun je doen als je op vier minuten tijd meteen twee tegengoals slikt, waaronder een onterechte penalty. Daardoor vervalt alles.”

Maar misschien wisten de paars-witten ook even niet goed waar ze moesten lopen. En als Essevee echt efficiënt was geweest, dan had het ook 5-2 kunnen zijn. Weiler, die na 70 minuten ook zijn derde wissel deed – Acheampong voor Hanni – blijft echter ook van mening dat er te weinig kwaliteit is. “Badji? Ik ga niet in detail treden, maar ik ben niet tevreden over de invallers. Toch is het beter om nu niets te zeggen, want daarvoor is de ontgoocheling te groot.”

Een mea culpa had gekund, maar spelers en coach moeten nu weer naar elkaar proberen toe te groeien. Donderdag kan de Europese overwintering afgedwongen worden op verplaatsing tegen Qabala. De club snakt naar zo’n opsteker.