Sinner’s Day voor herhaling vatbaar

Print

Sisters of Mercy. Foto: Raymond Lemmens

Hasselt -

Sinner’s Day herinneren we ons van drie edities die liepen van 2009 tot 2011. Zondag mocht in de Ethias Arena in Hasselt de eyeliner weer bovengehaald worden en de boter weer in de haren (voor wie ze nog had) om de bands uit de donkere jaren 80 nog even in de schijnwerpers te kunnen zetten.

Sinner’s Day zorgde in zijn hoogdagen voor 9.000 bezoekers, een paar relevante concerten van onder meer Patti Smith, The Cult en The Psychedelic Furs, maar ook voor enkele draken van concerten zoals dat van Nina Hagen.

Alleen zuurpruimen herinneren zich het slechte. En zodoende stonden er toch weer 7.000 mensen klaar voor een nieuwe editie. Sinner’s Day is ondertussen productioneel overgenomen door Star Events uit Houthalen. Qua podiumsetting zag het er alvast fantastisch uit met sfeervolle schermen achter de bands. Al was het optreden van Tuxedomoon beter tot zijn recht gekomen in een intieme zaal.

D.A.F.

De laatste keer dat D.A.F. in Limburg speelde, moet op Pukkelpop in 1986 geweest zijn. De Duitse electroband deed het met een geluidstape, een drummer en een zanger die het snel te warm kreeg. De band had geluk dat er in de Ethias Arena geen modderkluiten te vinden waren. Anders waren ze gegarandeerd opnieuw van het podium gekegeld zoals in 1986.

Tricky, de godfather van de Triphop was de vreemde eend in de bijt.Van triphop was in de verste verte geen sprake. Wel van alternatieve rock met een gitaar, een drum, een tape waarop de gaststemmen stonden en iets te veel tepel van Adrian Thaws (alias Tricky). Het had interessanter kunnen zijn als er was geïnvesteerd in gastmuzikanten. Nochtans was dat net wat OMD helemaal niet nodig had. Twee man en een synthesizer, en jawel daar was ie weer, de achtergrondtape. Niks mis mee als je kan uitpakken met gigantische hits als ‘Enola Gay’, ‘Maid of New Orleans’ en ‘Elektricitiy’.

Sisters of Mercy

John Lydon was in een vorig leven nog de godfather van de punk als Johnny Rotten, maar met P.I.L heeft hij ook relevante platen gemaakt. De bekendste songs, ‘Rise’ en ‘This is Not A Lovesong’ zaten in de set, maar de band stoomde ook met nieuw materiaal. En met een frontman, die hoewel hij soms moest spieken voor zijn teksten, nog steeds lak had aan alles en iedereen. Netjes.

Vanuit de mist doemde daarna de donkerbruine stem op van zanger Andrew Eldritch van The Sisters of Mercy. Vooral ‘Alice’ en ‘Marian’ gingen er lekker in en voor de rest was het geen pottenbrekende show, maar wel leuk.

The Residents

Voor organisator Chris Vanhoyland, die Sinner’s dit jaar overnam, was deze editie een geslaagde test.

“Volgend najaar komt er een nieuwe editie met de legendarische band The Residents. We willen groeien zonder te commercieel te worden. En liefst met een paar exclusieve namen. Tegelijk willen we plaats maken voor vernieuwing, zodat we niet alleen naar oude glorieën moeten teruggrijpen. Ik zie bijvoorbeeld een band als Goose wel optreden op de volgende Sinner’s Day.”